Četvrtak 15.08.2013.
20:22
RTS

Izrael izručio BiH Aleksandra Cvetkovića

Bivši vojnik Vojske Republike Srpske
 

U saopštenju izraelskog ministarstva pravde navodi se da je to "prva deportacija iz Izraela zbog optužbi za genocid", bez detalja o tome kako je Cvetković deportovan iz Izraela, prenela je agencija AFP.

Izraelsko pravosuđe je u junu odobrilo izručenje Cvetkovića koji je optužen za učešće u streljanju muslimana na poljoprivrednom dobru Branjevo, u julu 1995. godine.

Vrhovni sud Izraela odbio je nedavno i poslednju žalbu Cvetkovića na odluku okružnog suda u Jerusalimu da bude izručen.

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011. godine, a u međuvremenu je od izraelskog Vrhovnog suda zatražio da blokira odluku o njegovom izručenju. On se u Izrael iz Bosne i Hercegovine doselio 2006. godine sa porodicom. Cvetković ima izraelsko državljanstvo koje je dobio na osnovu zakona, jer je njegova supruga Jevrejka.

Istražioci i tužioci Tužilaštva BiH obelodanili su da se osumnjičeni Cvetković krije u Izraelu, nakon čega je od izraelskih vlasti zatraženo njegovo hapšenje i izrucenje BiH.

Cvetković je izručen da bi mu se sudilo u BiH, a osumnjičen je da je bio u streljačkom odredu koji je pogubio 1.000 do 1.200 muslimana u Srebrenici.

2024 © - Vesti online