Četvrtak 15.08.2013.
15:50
Beta

Kairo: Morsijeve pristalice upale u vladu

Nemiri u Kairu
 

Ta akcija je usledila pošto su bezbednosne snage uništile protestne logore Bratstva, čije pristalice već nedeljama protestuju tražeći da na vlast bude vraćen bivši predsednik Mohamed Morsi, koga je vojska svrgla u državnom udaru 3. jula.

Morsiju je produžen pritvor za 30 dana, objavili su egipatski državni mediji. On se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a optužen je da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Tokom jučerašnjeg obračuna bezbednosnih snaga sa demonstrantima, prema egipatskoj vladi, ubijeno je 638 ljudi, a 3.994 je povređeno, dok pristalice Morsija tvrdi da je bilans žrtava veći od 2.000. Muslimansko bratstvo, iz čijih redova je i Morsi, planira danas nove demonstracije u Kairu i Aleksandriji, u znak protesta zbog ubijanja demonstranata.

Prelazna egipatska vlada uvela je vanredno stanje. SAD i još nekoliko zemalja osudile su operaciju egipatskih bezbednosnih snaga, koju je turski premijer Redžep Tajip Erdogan opisao kao "veoma ozbiljan masakr".

2024 © - Vesti online