Četvrtak 15.08.2013.
16:35
b92.net

KSC: Od virusa "Zapadnog Nila" obolelo 39 ljudi

Foto: Ilustracija
 


On je naglasio da se za oko 20 pacijenata, koji imaju simptome te bolesti čekaju rezultati analize Instituta za virusologiju "Torlak" i dodao da je broj obolelih manji od očekivanog, s obzirom na to da je riječ o sezonskoj infekciji.

"U istom periodu prošle godine bilo je 58 zaraženih, pa smo očekivali da se prijavi i veći broj obolelih", rekao je Delić.

On je ponovio da je neophodno da lekarsku pomoć potraže svi građani koji imaju visoku temperaturu čije je poreklo nepoznato, a koje prate vrtoglavica, dezorijentisanost i mučnina i još jednom ukazao na opasnost od samodijagnoze, koje može dovesti do fatalnih posledica - prenose beogradski mediji.

Delić je rekao da opasnost od zaraze postoji sve dok postoji aktivnost komaraca, koji prenose virus i istakao da nigdje u svetu nema antivirusnog leka, vakcine niti apsolutne zaštite od virusa Zapadnog Nila.

U Srbiji su tokom ove sezone preminule tri osobe, kod kojih je ustanovljen virus "Zapadnog Nila", a virus je do sada ustanovljen u 26 gradova.

Tokom prethodnog leta virus "Zapadnog Nila" uzeo je živote šest srpskih državljana starije životne dobi.

2024 © - Vesti online