Četvrtak 15.08.2013.
16:04
Beta

Srbija ostala bez para iz EU za razvoj sela

Foto: Ilustracija
 

"Ove godine je Srbija mogla da povuče 50 miliona evra bespovratnih sredstava, aplicirala je za samo deset miliona evra, a prema nezvaničnim informacijama koje sam dobio, IPARD je odbio zahtev i za tih deset miliona evra uz obrazloženje da naša administracija nije spremna i da trenutni sistem agrarnog plaćanja ne dozvoljeva bilo
kakvo dobijanje bespovratnih sredstava EU", rekao je Senić agenciji Beta.

On je kazao da je skupštinski odbor tražio zvaničnu informaciju od Ministarstva poljoprivrede o tome, a očekuje izveštaj na sednici Odbora, koja je zakazana za 20. avgust.

Senić je podsetio da je IPARD peta kompnonenta pretpristupnih fondova EU koja postaje dostupna kada zemlja dobija status kandidata i dodao da nisu u pitanju krediti već bespovratna sredstva.

"IPARD fond služi za finansiranje svih ulaganja u razvoj poljoprivrede u najširem smislu, počevši od poboljšanja infrastrukture u ruralnim područjima do podizanja novih zasada,
proširenja kapaciteta, čak i brendiranja određenih proizvoda", rekao je on.

Senić smatra da je "nedopustivo da Srbija u ovakvom vremenu ne koristi sve mogućnosti za poboljšanje stanja u poljoprivredi".

"Mislim da je to značajan iznos imajući u vidu koliko se Srbija sada zadužuje i po sve nepovoljnijim uslovima", naveo je Senić i dodao da je Hrvatska do dana pristupanja EU dobila 179 miliona evra iz IPARD fondova za razvoj svojih seoskih područja.

2024 © - Vesti online