Četvrtak 15.08.2013.
13:16
Beta

OEBS: Neće biti odlaganja izbora na KiM

OEBS se nada da Srbi neće bojkotovati izbore
 

Gaon je u intervjuu agenciji Beta rekao da smatra da će se zainteresovane strane dogovoriti o svim sada otvorenim pitanjima, uključujući izgled glasačkih listića.

"Ne. (ne verujemo u mogućnost odlaganja izbora zakazanih za 3. novembar). Nemamo takve informacije ili najave i ne računamo sa tim. Mi se pripremamo za izbore", rekao je Gaon na pitanje o mogućnosti odlaganja izbora.

Upitan o sporu Prištine i Beograda oko izgleda glasačkih listića, Gaon je rekao da se OEBS nada da će se "naći obostrano prihvatljiva rešenja za sva pitanja koja su otvorena".

Gaon je rekao da je OEBS pozvan da pruži podršku u organizovanju lokalnih izbora u četiri severne opštine na Kosovu, u skladu sa sporazumom Beograda i Prišine od 19. aprila.

"Na samom početku procesa mi smo rekli da smo spremni da pomognemo u komunikaciji dve strane i sada, na primer, pomažemo Beogradu i Prištini da razviju sveobuhvatnu glasačku listu, tako da se svima pruži mogućnost da iskoriste glasačko pravo ako žele da glasaju na tim izborima", rekao je portparol OEBS-a na KiM.

OEBS je, kako je naveo Gaon, spreman da prenese stavove političkih subjekata sa severa Kosova u Prištinu i obratno, i da pomogne u obaveštavanju birača o izborima kada za to dođe vreme.

"Naše osoblje će biti i u opštinskim izbornim komisijama, i u biračkim odborima", rekao je Gaon i istakao da OEBS ne organizuje, već pomaže organizovanje izbora.

Upitan o glasanju raseljenih s Kosova, Gaon je rekao da je na zahtev obe strane, i Beograda i Prištine, OEBS razvio mehanizme kako bi se tim ljudima omogućilo da glasaju.

"Radimo na uspostavljanju centra u Nišu iz kojeg će se slati i gde će se sakupljati izborni materijal. Takođe ćemo uspostaviti nekoliko mobilnih timova koji će raditi na teritoriji Srbije i oni će u principu biti posrednici. Oni će pomoći raseljenima da iskoriste svoje prava na glasanje putem pošte. Znači, biće potrebno dostaviti im materijal i isti će biti vraćen za Prištinu", rekao je Gaon.

2024 © - Vesti online