Četvrtak 15.08.2013.
09:24
Jutarnji

Branitelji traže spomen-ploču u NS

Novi Sad: Gradonačelnik odbio zahtev hrvatskih veterana rata
 

"Ne osporavam ničije pravo, pa ni pravo spomenutog udruženja da iznese svoj stav, ali ne vidim na koji bi način nešto takvo doprinelo unapređenju dobrosusedskih i partnerskih odnosa između naše dve države, i mislim da nije politički realno da se takvo spomen obeležje postavi u Novom Sadu", rekao je Vučević.

Gradskim vlastima Novog Sada u utorak je stigao zvanični zahtev udruženja iz Koprivnice, kojim se od gradonačelnika i gradskoga veća traži da se na nekom istaknutom mestu u Novom Sadu postavi spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu u Hrvatskoj.

Vučević je rekao da mu nije jasno šta se time želi postići i zbog čega je baš Novi Sad odabran kao grad u koji bi trebalo postaviti takvo obeležje. On je naglasio da u  Novom Sadu živi veliki broj izbeglica s prostora cele bivše Jugoslavije i da je i zbog toga nelogično što je udruženje odabralo baš Novi Sad za grad u kome bi trebalo postaviti spomen-ploču.

Koprivničko Udrženje hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražilo je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada da joj omogući da u tom gradu 18. novembra, na dan "okupacije Vukovara", podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u ratu u Hrvatskoj. Na ploči bi pisala rečenica: "Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990.-1996. – da se ne zaborave", saopštilo je koprivničko Udruženje branitelja.

Ovaj zahtev usledio je pošto je novosadsko Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije najavila da želi u Donjem Žirovcu, nedaleko od Siska, da postavi spomenik za srpske žrtve stradale u izbegličkoj koloni između Gline i Dvora tokom akcije Oluje, čemu su se žestoko usprotivila udruženja branitelja Sisačko-moslavačke županije.

2024 © - Vesti online