Sreda 14.08.2013.
19:04
mondo.rs

Kairo: Broj mrtvih 149, El Baradej podneo ostavku

Haos na ulicama Kaira
 

U međuvremenu, član privremene egipatske vlade Mohamed El Baradej saopštio je da napušta funkciju. On je u pismu upućenom predsedniku Adli Mansuru rekao da mu je "teško da nastavi da preuzma odgovornost za odluke sa kojima se ne slaže".

Vlasti Egipta uvele su jednomesečno vanredno stanje, a ubrzo nakon toga i policijski čas u 13 provincija.

Policijski čas, koji važi od 19 uveče do šest ujutro u narednih mesec dana, prvobitno je proglašen za Kairo i 11 provincija, a mera je zatim proširena i na provinciju Kvena, na istoku zemlje.

Ostale provincije su: Kairo, Giza, Aleksandrija, Beni Sueif, Minja, Asjut, Sohag, Beheira, Severni Sinaj, Južni Sinaj, Suec i Ismailija. Vršilac dužnosti predsednika Egipta Adli Mansur je, proglašavajući širom širom zemlje jednomesečno vanredno stanje, naredio vojsci da pomogne policiji u naporima da se ponovo uspostavi red u zemlji.

Vanredno stanje i policijski čas su uvedeni posle žestoke intervencije policije protiv demonstranata - pristalica Mohameda Morsija.

Policija je jutros, uz podršku vojske, počela da rasteruje demonstrante s trgova na kojima Morsije pristalice protestuju više od mesec dana, zahtevajući njegov povratak na vlast.

Izveštaji o broju poginulih u Kairu se razlikuju. Muslimansko bratstvo, kome pripada Morsi, tvrdi da je poginulo više od 250 njegovih pristalica.

2024 © - Vesti online