Sreda 14.08.2013.
17:45
Beta

Đilas: Vanredni izbori "odmah posle kosovskih"

Predsednik DS-a Dragan Đilas
 

"Uz permanentne napade na DS, Vučić zapravo priprema teren za raspisivanje izbora nadajući se da će na ovaj način SNS uspeti da osvoji apsolutnu većinu a on, lično, formalizuje autokratiju koja je već na delu", rekao je Đilas u intervjuu Vranjskim novinama.

Đilas je ocenio da će vanredni izbori u Srbiji biti održani "odmah posle kosovskih", a najkasnije do proleća, ako na Kosovu sve protekne kako treba.

"Promene u Vladi su posledica želje Vučića da dodatno marginalizuje predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Vučić želi, očigledno, izbacivanjem nekih Nikolićevih ministara i dovođenjem 'svojih', da dodatno ojača svoj uticaj i u Vladi i u stranci", rekao je Đilas.

Đilas je dodao da je Vučić, sa druge strane, na taj način hteo da oslabi svoje koalicione partnere.

"Dinkića je izbacio iz Vlade, a Dačića destabilizovao unutar SPS. Sada pokušava da mu oduzme i Ministarstvo unutrašnjih poslova uprkos tome što premijer i ne kontroliše ovaj resor", rekao je Đilas.

Predsednik DS je naveo da se ta stranka ne plaši izbora, jer istinska evropska opcija među biračima ima mnogo veću podršku od 10 odsto ili 15 odsto.

Đilas je naveo i dase borba protiv korupcije "uglavnom svela na hapšenje članova DS".

"Znam da se DS optužuje za mnogo toga, često i sasvim neopravdano. Bez obzira na to, svako ko se ogrešio o zakon, treba da odgovara. Ali, zašto se ljudi, bez ikakvog razloga drže u pritvoru, poput Slobodana Kocića, bivšeg gradonačelnika Leskovca, ili Saše Dragina, koji čame u zatvoru četiri, odnosno čak osam meseci? To je
klasična politička zloupotreba", naveo je Đilas.

2024 © - Vesti online