Sreda 14.08.2013.
19:47
Beta

Čovečja ribica ''zaludela'' naučnike i turiste

Jedna od stručnih saradnica Instituta za istraživanje krasa u Postojni je nekoliko dana ranije primetila da jedna životinjica koja se stisla uz zid akvarijuma, ima jako otekle ovarijume.

Čovečja ribica i njeno potomstvo

Biolog Slavko Polak je odmah upozorio zaposlene da se možda priprema nešto izvanredno, da će čovečja ribica omrestiti jajašca i da će iz njih izleći potomstvo - prvi put u dugoj istoriji na očigled ljudi i izvan mračnih prostora kraške jame. Za sazrevanje jedanaest jajašca koliko ih je ribica omrestila, i za izleganje novog naraštaja čovečje ribice, treba da prođu tri meseca. Osoblje i svetska naučna javnost jedva čekaju taj trenutak.

Čovečja ribica u proseku živi 75, a neki pretpostavljaju i stotinu godina. Plemić i istoričar Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) je prvi opisao tu životinjicu jamskih dubina koju je Čarls Darvin 1859. godine uvrstio u knjigu "O poreklu vrsta" pod nazivom Proteus anguinus.

Akvarijum u kojem živi "porodilja" izdvojen je i pokriven kako bi buduća majka imala što više mira i tame da bi izvela podmladak što iščekuju osoblje jame, brojni turisti i svetska nučna javnost.

2024 © - Vesti online