Sreda 14.08.2013.
15:58
vijesti.me

Evropska unija izašla iz recesije

U periodu od aprila do kraja juna ekonomske aktivnosti u evrozoni i EU porasle su 0,3 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, objavio je Eurostat. To je nešto veći rast nego što se očekivalo, navode svetski mediji. Ekonomisti su u anketi procenjivali da je ekonomija evrozone u drugom tromesečju ostvarila rast od 0,2 odsto.

Foto: Ilustracija

Vodeće ekonomije, nemačka i francuska, oporavile su se u drugom tromesečju uz rast aktivnosti u Nemačkoj na 0,7 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, odnosno 0,5 odsto u Francuskoj.

Među najvećim ekonomijama, Italija je i dalje u recesiji, iako je pad aktivnosti usporio na 0,2 odsto, sa 0,6 odsto koliko je iznosio u prva tri meseca ove godine. Pad aktivnosti usporio je i u Španiji, na 0,1 odsto sa 0,5 odsto. U Velikoj Britaniji rast je ubrzao sa 0,3 odsto na 0,6 odsto. Baltičke zemlje prednjačile su rastom. Najviše je porastao bruto domaći proizvod (BDP) Litvanije, 0,6 odsto, iako osetno sporije nego u prethodnom tromesečju kada su ekonomske aktivnosti porasle 1,3 odsto.

Isti trend zabeležen je i u Letoniji, gde je rast usporio sa 1,2 odsto na 0,5 odsto. U Poljskoj je rast ubrzao na 0,4 odsto, sa 0,2 odsto, dok je Rumunija rasla ujednačenim tempom, od 0,3 posto.

Podaci za Sloveniju nisu raspoloživi, kao ni za Irsku, Grčku, Hrvatsku, Luksemburg i Maltu.

Na godišnjem nivou ekonomije evrozone smanjile su se u drugom tromesečju 0,7 odsto, dok je EU zabeležila pad aktivnosti od 0,2 odsto. Analitičari su ocenili da zdrave stope ekonomskog rasta u evrozoni ne treba očekivati pre 2015. godine.

2024 © - Vesti online