Petak 16.08.2013.
08:00
Vestionline

Spremite se za zimu: Osušite paradajz

Suv paradajz izvrztan je dodatak jelima
 

Prvi i osnovni sastojak za delikates zvani sušeni paradajz jesu sunčani dani i to njih tri do četiri za redom. Dakle, proverite šta kaže vremenska prognoza i tek se onda upustite u ovaj poduhvat.


Najbolje je sušiti mesnate vrste, ali ako do njih ne možete doći poslužiće i bilo koja druga vrsta. Paradajzima uklonite peteljke, operite ih, obrišite i iseckajte (ako su manji dovoljno je na polovine, a ako je reč o većim primercima, isecite ih na više komada). Složite paradajz na plitke tacne ili plehove, tako da se ne dodiruju međusobno. Posolite ih i ostavite na sunčanom mestu dok god se potpuno ne osuše.

Koliko im vremena treba da se osuše zavisi od količine i jačine sunca. Ako nemate gde da ih sušite na otvorenom, možete to uraditi u rerni na 100 stepeni Celzijusa, otprilike pet i po do šest sati.


Pošto je paradajz osušen složite ga u čiste tegle i prelijte maslinovim uljem. Ako želite, možete im dodati začine poput bosiljka, origana, ruzmarina ili čilija. A ko ne voli maslinovo ulje može čuvati suv paradajz u teglama. Na zimu ćete se im obradovati.

2024 © - Vesti online