Sreda 14.08.2013.
16:26
Beta

NBS: Rekonstrukcija dobar način da se Vlada ojača

Direktor za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić je na predstavljaju avgustovskog Izveštaja o inflaciji kazao da bi ojačana Vlada mogla da donese mere koji bi išle u pravcu strukturnog prilagođavanja. To bi na duži rok dalo osnov da monetarna politika bude u određenoj meri "relaksiranija" nego do sada.

Branko Hinić

"Sprovođenjem fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi stvorio bi se osnov za dalju relaksaciju iz prostog razloga što bi dodatno doprinelo povećanju makroekonomske stabilnosti, što je jedna od bitnih stvari koja opredeljuje odluke investiotora da ulažu u Srbiju", kazao je Hinić.

On je kazao da rekonstrukcija Vlade nije negativno uticala na privredu. Hinić je istakao i da je obezbeđenje finansiranja države što znači određeno zaduživanje, najbitniji kratkorični zadatak pred javnim finansijama i novim resornim ministrom.

"Automatski iz toga proističe i potreba da se u srednjem roku smanji potreba za zaduživanjem, i da se deficit smanji na znatno niži nivo. Fiskalna konsolidacija i strukturno prilagođavanje su neophodnost, nezavisno od toga ko je ministar", kazao je Hinić.

2024 © - Vesti online