Sreda 14.08.2013.
11:56
Index.hr

Naučnici otkrili tajnu "svetla na kraju tunela"

Svetlo, mir unutrašnji... to je sve zbog manje krvi u mozgu
 

Na Univerzitetu Mičigen proučavana je neuronska aktivnost u mozgovima devet uspavanih pacova kojima je izazvan srčani udar.

"Ovo istraživanje, sprovedeno na životinjama, prvi je put da se istražuje šta se događa u stanju umirućeg mozga", ispričala je vođa istraživanja, dr Džimo Bordžigin i dodala: "Zaključili smo da, ako su NDE rezultat aktivnosti u mozgu, ono što se događa sa svesti zbog neuronske aktivnosti trebalo bi da može da se identifikuje čak i posle prestanka dotoka krvi u mozak".

Budući da bi bilo logično očekivati da je aktivnost mozga smanjena ili nepostojeća, naučnici su bili iznenađeni visokim nivoom aktivnosti mozga u tim trenucima, koji ukazuju da "je mozak za to sposoban i u ranoj fazi kliničke smrti".

Štaviše neuronska aktivnost je na trenutke veća nego u stanju budnosti, što bi mogao biti razlog za pojavljivanje "svetlosti" o kojoj ljudi često pričaju.

S druge strane, britanski naučnici napominju da ovaj eksperiment nikako nije primenljiv na ljude, budući da ne možemo znati kroz kakvo iskustvo prolaze pacovi u spomenutim trenucima, u kojima im je aktivnost mozga povećana.

2024 © - Vesti online