Sreda 14.08.2013.
13:04
D. N. Petrović - Vesti

Manastir Banjska u jadnom stanju

Ugrožen spolja i iznutra: Manastir Banjska
 

- Potrebna je sanacija potkupole, lukova, svih unutrašnjih zidova koji se obrušavaju. Kroz naprsline i pukotine u crkvu ulaze životinje, poput kuna i lisica, a uleću i ptice. Ozbiljno je ugrožen i ikonostas prenet iz crkve Svetog Ilije u Vučitrnu kao i ikone i druge dragocenosti koje su ovde prenete iz porušenih i zapaljenih crkava i manastira na jugu Kosmeta.

Čekaju Milutinove mošti

Kralj Milutin bio je poznati graditelj crkava, a sahranjen je, po svojoj želji, u Banjskoj. Posle kosovske bitke njegove mošti prenete su najpre u Stari trg, a potom 1460. u okolinu Sofije, danas se nalaze u crkvi Svete Nedelje u centru glavnog grada Bugarske. U Banjskoj se nadaju da će Milutinove mošti biti vraćene na Kosmet.

Jedino smo uspeli da saniramo krov koji je prokišnjavao, kaže iguman Danilo. On podseća da je manastir Banjska više puta rušen, a jedina ozbiljnija obnova izvršena je 1939.


Nekoliko vekova Banjska je bila bez monaha, 2004. godine izgrađen je konak, pa se od tada stalno održavaju službe u manastiru. Odlaskom vladike Artemija, iz Banjske je otišlo i kompletno bratstvo na čelu sa tadašnjim igumanom Simeonom(Vilovskim).


Proslava jubileja počela je juče kulturno-umetničkim programom i izložbana, a danas će biti održana sveta arhijerejska liturgija kojoj će, kako se očekuje, prisustvovati puno gostiju sa celog Kosova.

2024 © - Vesti online