Utorak 13.08.2013.
21:22
Srna

Katolička crkva poklanja spomenik Nišu

Perišić je posle razgovora sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom rekao da će sutra sa Njegovim preosveštenstvom vladikom niškim Jovanom razgovarati o organizovanju završne svečanosti povodom 17 vekova Milanskog edikta.

Niš

Kancelarija za Milanski edikt saopštila je, pozivajući se na izjavu Niškog župnika crkve Uzvišenja svetog Križa fra Nike Josića da će izaslanik pape Franje na proslavi povodom 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu biti milanski nadbiskup kardinal Anđelo Skola.

Prema saopštenju Kancelarije, svečano otvaranje spomenika koji povodom jubileja Milanskog edikta Vatikan poklanja rodnom gradu cara Konstantina obaviće kardinal Skola 20. septembra.

Grad Trebinje povodom obeležavanja godišnjice Milanskog edikta poklonio je Nišu česmu od hercegovačkog kamena, koja je montirana u užem centru Niša. Niška gradska opština, sa kojim je Trebinje početkom godine uspostavilo saradnju povodom obeležavanja velikog jubileja, u saradnji sa nekoliko gradova i institucija, pokrenula je akciju postavljanja "17 česmi za 17 vekova hrišćanstva".

U Nišu se ove godine obeležava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, akta kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao 300 godina. Centralno obeležavanje jubileja Milanskog edikta u Nišu biće održano 6. oktobra.

2024 © - Vesti online