Ponedeljak 12.08.2013.
20:26
b92.net

Zatvaraju zoo-vrtove, puštaju sve životinje

Foto: Arhiva

Dva velika zoo-vrta u Kostariki uskoro će biti zatvorena, a više od četristo životinja biće sprovedeno do svojih prirodnih okruženja. Tako je prošle sedmice odlučila vlada te centralnoameričke zemlje, poznate po izvanredno očuvanom biodiverzitetu, prenosi britanski "Independent".

Odluka o zatvaranju zoo-vrtova potekla je od tamnošnjeg ministra za životnu sredinu Renea Kastra. On je pak na ideju došao kada je odlučio da na slobodu pusti svog porodičnog papagaja.

"Jednog dana izveli smo papagaja u prirodu. Našilo je jato drugih divljih papagaja i naš je jednostavno odleteo sa njima”, kazao je Kastro u razgovoru za lokalni list “La Nacion".

"To je na mene ostavilo jak utisak jer sam mislio da veoma dobro brinemo o njemu. Hranili smo ga, imao je svu našu pažnju... Sve ono što je i čoveku potrebno. Ali kada se ukazala šansa da odleti, učinio je to", objasnio je Kastro.

Nakon što je predložio zatvaranje zoo-vrtova, ta odluka je bez problema dobila podršku ne samo lokalnog stanivništva već i vlade.

Tako će uskoro zoo vrt "Simon Bolivar" u San Hoseu, glavnom gradu Kostarike, biti pretvoren u botaničku baštu, dok će Centar za očuvanje prirode “Sveta Ana” biti pretvoren u gradski park.

Predlogu se ipak usprotivila fondacija “Fundazoo” koja vodi računa o pomenutim zoo-vrtovima. Oni su zabrinuti ponajviše za one vrste koje nisu iz Kostarike, i za koje vlada nije predvidela kako da ih vrati u prirodno stanište.

Zanimljivo je da je Kostarika još 2002. godine zabranila cirkuske predstave u kojima učestvuju životinje, a takođe je zabranjen i sportski lov i ribolov.

2024 © - Vesti online