Ponedeljak 12.08.2013.
18:12
Srna

Kako pseudonimi spasavaju pisce

Džoana Rouling napisala "Harija Potera", Robert Galbrajt "Kukavičje jaje"
 

Poslednji primer je autorka sage o "Hariju Poteru" Džoana Rouling, koja je objavila svoj prvi kriminalistički roman. I to pod pseudonimom. Reč je o romanu "Kukavičije jaje" koji je potpisao izvesni Robert Galbrajt, iza koga stoji, kako se pokazalo, upravo autorka "Harija Potera".

U našoj književnosti poznat je slučaj Branislava Nušića koji je pisao pod pseudonimom Ben Akiba. Interesantno je da je njegovo umetničko ime imalo veze sa prvim i drugim pravim. Naime, Nušić je rođen u cincarskoj porodici kao Alkibijad Nuša. Tako je pseudonim postao kombinacija cincarske i srpske verzije njegovog imena.

Mnogi autori su koristili pseudonime. Nemački pisac Erih Kestner, čije su se knjige posle dolaska nacista na vlast našle na lomači, pisao je pod raznim pseudonimima da bi izbegao progon. I to pod nekoliko pseudonima: Bertold Birger, Melhior Kurc, Robert Nojner.

Žene su u prošlosti često pisale pod pseudonimima da bi uopšte mogle da izdaju knjige. U 20. veku u mnogim evropskim zemljama na snazi su čak bili zakoni koji su zabranjivali ženama da "zarađuju bez dozvole supruga". Tako su se Amandin Aurora Lusila Dupin de Frankuel i Mari Ane Evans godinama skrivale iza pseudonima Žorž Sand, odnosno Džordž Eliot. I sestre Bront godinama su se skrivale iza muških imena.

Pseudonimi su korišćeni i zato što se određeni žanrovi često vezuju uz određeni pol. Prema ustaljenim stereotipovima, žene pisce "trpaju" u "meke" ljubavne žanrove, dok se od muškaraca traži da pišu akcione i ozbiljne romane.

U Nemačkoj je 1960. izbio pravi književni skandal kada je nagradu za najbolji kriminalistički roman dobila knjiga "Smrt u Sent Pauliju". Kada se otkrilo da je autor romana Irena Rodrian, organizatori su odbili da isplate novčanu nagradu koja je išla uz priznanje?!

Danas se pseudonimima najčešće služe autori koji "skaču" iz žanra u žanr". Iza pseudonima se skriva i zbog marketinških razloga. Tako Nemica Kora Stefan piše pod pseudonimom Ana Čaplet, jer joj se čini da njeno pravo ime "ne deluje dovoljno glamurozno", navodi "Dojče vele".

2024 © - Vesti online