Ponedeljak 12.08.2013.
12:12
Beta

Sarajevo razapeto između 5 nivoa vlasti

Vraćanjem Sarajevu njegovih nadležnosti osigurali bi se gradu dodatni budžetski prihodi
 

Komšić je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da su predstavnici Grada Sarajeva na sastanaku sa Ekspertnim timom za reformu Ustava Federacije BiH nedavno razgovarali o položaju Grada Sarajeva. Tada je istaknuto da bi izmenom Ustava Gradu Sarajevu trebalo vratiti njegove nadležnosti.

"Prema Statutu Grada Sarajeva, Grad je između ostalog nadležan za urbano planiranje i upotrebu lokalnog zemljišta, javni saobraćaj, kulturu, osnovno i srednje obrazovanje, lokalni turizam, te izvršne aspekte stambene politike. Od tih nadležnosti, koje su definisane ovim statutom, Grad Sarajevo praktično i stvarno izvršava samo jednu, koja se odnosi na prostorno uređenje i regulacione planove", rekao je Komšić i dodao da Grad ne izdaje dozvole za gradnju i urbanističku saglasnost i da to rade opštine.

"S druge strane, odgovornosti se prepliću sa višim nivoima vlasti, kao što je Kanton, ali i nižim opštinama", rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, Ustavom Federacije BiH i Bosne i Hercegovine propisano je da glavni grad Sarajevo mora imati i zakon o glavnom gradu države i zakon o glavnom gradu Federacije.

"Donošenjem ova dva zakona ojačala bi se pozicija Sarajeva kao političkog, administrativnog, kulturno-sportskog, ekonomskog, obrazovnog i znanstvenog centra u Federaciji i državi BiH", rekao je gradonačelnik.

2024 © - Vesti online