Ponedeljak 12.08.2013.
10:11
Srna

Vina sa Hitlerovim likom i dalje u prodaji

Adolf Hitler

"Centar Simon Vizental osuđuje reklamiranje ovih proizvoda i traži od distributera u Italiji i širom sveta da vlasnicima sporne firme pošalju jedinu poruku koju će shvatiti a to je da ne posluju sa nekim ko koristi nacistička ubistva za marketinško oruđe", navodi se u saopštenju rabina Marvina Hijera i Abrahama Kupera iz Centra "Simon Vizental".

Saopštenje je objavljeno pošto je norveški bračni par, koji je tokom sedmice boravio u posjeti italijanskom priobalnom gradu Riminiju, izrazio šokiranost kada je vidio kontroverzna vina na policama.

Tokom prošle godine, američki advokat Metju Hirš i njegova supruga žalili su se italijanskim medijima kada su u supermarketu nedaleko od hotela u kojem su odseli u gradu Garda na severu Italije primetili vinske boce sa Hitlerovim likom.

Tadašnji ministar za integracije Andrea Rikardi obećao je pokretanje istrage "ističući da se time vređa sećanje miliona ljudi i rizikuje narušavanje imidža Italije".

Međutim, vinske boce na kojima se nalaze i etikete sa likom Benita Musolonija, ali i bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, i dalje su dostupne u prodavnicama.

Direktor kompanije Alesandro Lunardeli stao je u odbranu kontroverznog vina rečima da je reč o "šali" kojom ne žele nikoga da uvrede.

2024 © - Vesti online