Petak 30.10.2009.
12:05
Ž. Marković - Vesti

Dodik i Čović dele Bosnu?

Da li će Bosna dobiti treći entitet: Milorad Dodik i Dragan Čović

Međutim, ako je suditi prema raspoloženju najvažnijih političkih faktora u zemlji, sastanak bi mogao da doživi fijasko jer se neće odazvati lideri najjačih bošnjačkih i dela hrvatskih partija, a zasad, od važnijih političara iz Federacije BiH, u Banjaluci bi, prema dosadašnjim najavama, trebalo da se pojavi predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.


Činjenica da će Dodik i Čović ponovo razgovarati u veoma kratkom vremenskom periodu motivisala je pojedine sarajevske medije da objave informacije o novom srpsko-hrvatskom dogovoru o ustavnim promenama u zemlji.

Tako je sarajevska štampa prenele navode dobro obaveštenog izvora iz HDZ-a BiH koji tvrdi da su Dodik i Čović već dogovorili zajedničko rešenje za ustavne promene koje obuhvata i promenu unutrašnje strukture zemlje.

Prema tvrdnjama tog izvora, dva lidera su se usaglasila da BiH bude zemlja sastavljena od tri federalne jedinice plus distrikt Sarajevo. Navodno su već i iscrtane karte budućih federalnih jedinica i prema njima, RS bi ostala netaknuta, a FBiH bi bila podeljena na dva dela.

Izvor navodi da su Dodik i Čović, da bi ubedili Bošnjake da prihvate njihov predlog, pristali na to da federalne jedinice nemaju pravo na otcepljenje.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 30.10.)

2024 © - Vesti online