Nedelja 11.08.2013.
05:11
Beta

Masakr u Iraku: U seriji bombaških napada 69 poginulih

Jučerašnji dan je bio jedan od najkrvavijih u Iraku poslednjih godina
 

Nasilje u Iraku je poraslo od aprila kada su vladine snage oštro napale jedan suunitski kamp, a broj napada na civile i pripadnike bezbednosnih snaga je porastao primetno tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana.

Ukupno je danas eksplodiralo 16 automobila bombi u napadima širom zemlje kada je pored 69 mrtvih povređeno više od 300 ljudi. U 11 eksplozija automobila bombi koje su bile skoro istovremene pogođeno je više, uglavnom šitiskih četvrti u Bagdadu.

Eksplozije automobila bombi u raznim delovima grada su za metu imali kafiće, pijace ili restorana, gde su se stanovnici okupili da proslave kraj Ramazana. U svakoj od eksplozija bilo je bar nekoliko mrtvih i više povređenih.

Policija je navela da se jedan od najtežih današnjih napada u dogodio kada je automobil bomba eksplodirao predveče blizu otvorene pijace u jugoistočnom predgrađu Bagdada. Tada je poginulo sedam ljudi, a 20 je povređeno.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napade mada su bezbednosne snage i civili česta meta pripadnika ogranka Al Kaide u Iraku.

2024 © - Vesti online