Subota 10.08.2013.
18:35
RTS

Koze baštovanke održavaju groblje

Jedna od najstarijih građevina u Vašingtonu, oblast Kapitol Hila takozvano Kongresno groblje, na kojem počivaju mnogi ugledni stanovnici prestonice SAD-a, postalo je nakratko utočište stada koza! Gradski oci su, na inicijativu ekologa, angažovali koze kako bi se rešili korova, ali ekološkom metodom.

Prema rečima Pola Vilijamsa, predsednika Asocijacije organizacija za zaštitu istorijskih spomenika, problem su pravili loze i korov koji su ugrožavali stogodišnje drveće. "Drveće je trulilo i postojala je opasnost da padne i polomi istorijske spomenike", istakao je Vilijams.

Čelnici Vašingtona odlučili su da plate 4.000 dolara farmi "Dejvidsonvil", koja se specijalizovala za uzgoj ekoloških koza. To je jedan od najjeftinijih i najefikasnijih načina da se bez upotrebe pesticida očuva prirodna sredina, tvrde ekolozi. U Parizu su, na primer, za održavanje travnjaka na Jelisejskim poljima zadužene ovce.

"Koze su za dan obrstile desetine metara kvadratnih površne groblja, ostavivši tlo bez lišća i korenja. Perfektno očišćeno!", pohvalio je koze baštovanke Brajan Noks iz "Eko farme". Zaštićene su grobne parcele znamenitih ličnosti američke istorije među kojima je sahranjen i legendarni direktor FBI Edgar Huver, kao i mnoge ličnosti koje su pisale Američki ustav.

Stoga će neobični baštovani čistiti groblje još nedelju dana, a potvrda dobrog poslovanja je nova ponuda uprave groblja za angažman još 70 koza za uređenje istorijskih parcela.

2024 © - Vesti online