Subota 10.08.2013.
13:57
Đ. Janković - Vesti

"Olovna deca" i dalje ugrožena

KRVNA SLIKA ZAJEČE: Zabrinuti roditelji

To što nalazi pokazuju bolju krvnu sliku od prethodne, oni objašnjavaju smanjenom proizvodnjom u Topionici Zajača.

Dejan Dimitrijević

- Rezultati su bolji, moj sin od 11 godina imao je 14,7 mikrograma po decilitru, a sada ima osam, dok je kod devetogodišnje kćerkice koncentracija smanjena sa 14,3 na šest mikrograma po decilitru. Osamnaestogodišnji sin sada nije pregledan, ali će uskoro i on dati krv na kontrolu. Davala sam deci belu glinu i više vodila računa o higijeni, a pored toga, Topionica ne radi i to ima uticaja. Strahujem šta će biti ako ponovo krene proizvodnja, a živim na sto metara od fabrike. Problem je i što kutija gline košta oko 500 dinara, a njih troje je potroše za tri dana - priča za "Vesti" Svetlana Đokić iz Zajače.

Jasmina Milutinović

Sa njom se slaže i Dejan Dimitrijević čijoj je petogodišnjoj kćerki koncentracija olova u krvi smanjena sa 21,6 na 11,84 mikrograma po decilitru.

- Topionica radi smanjenim kapacitetom, a kada je radilo šest peći, dim se takav spuštao da se ulična svetla nisu mogla videti. To znači da nije u pitanju "istorijska deponija", već smanjenje proizvodnje i to što je država naredila da se kontroliše kvalitet vazduha. Ne kažem da treba da se zatvori Topionica, već da radi ovim kapacitetom - kaže Dimitrijević.


Vidno potrošen sa dobijenim rezultatima je tridesetogodišnji Milan Vučetić. Njemu je u krvi otkrivena koncentracija od čak 44,42 mikrograma olova po decilitru.

- Zabrinut sam, vidite kako se tresem, ne znam šta da radim. Ovo je strašno. Ne znam šta ću dalje, ali neću stati, nešto moram preduzeti - govori Milan drhtavog glasa.


Iako su meštani uvereni da je do poboljšanja došlo usled smanjene proizvodnje u Topionici, direktorka Jasmina Milutinović se ne slaže.

Milan Vučetić

- Fabrika je imala kratak zastoj od 15. maja do 11. jula. Pored investicija i preventivnih mera uveli smo i standarde koji su dali ovakve rezultate. Očekujem da građani čija deca imaju daleko niži nivo olova u krvi kažu svojim susedima šta su radili i da ih posavetuju. Higijena kod kuće je preduslov svega i sigurna sam da ćemo vrlo brzo, uz pomoć nadležnih, naučiti na suživot sa olovom. I dalje tvrdim da Topionica nijednog trenutka nije donela povećanje vrednosti olova u vazduhu i zemljištu, a dalja istraživanja će to sigurno pokazati - kaže Milutinovićeva.


Analize će se u narednom periodu raditi periodično, a svako dete će biti praćeno individualno. Sada su dobijeni nalazi sa preporukama o daljem postupanju, a roditeljima je rečeno da posete pedijatra kako bi dobili detaljnija uputstva. Roditeljima čija deca nisu kontrolisana preporučeno je da ih u septembru odvedu u Dom zdravlja da daju krv kako bi se utvrdilo na kom je nivou koncentracija olova u njihovoj krvi.
 

Rizična i minimalna koncentracija


U odnosu na prethodnu analizu, samo jedno dete imalo je povećanu koncentraciju olova što jasno pokazuje da su preduzete mere dale rezultate i da su deca bila manje izložena olovu. Idemo ka tome da se nivo smanji do nule, jer je i minimalna koncentracija kod dece rizik po zdravlje. Taj cilj je dostižan nastavkom preventivnih mera i eliminisanjem mogućnosti da deca budu u kontaktu sa olovom, jer je to ključno - rekao je primarijus dr Dragan Ilić, direktor Instituta za zaštitu zdravlja Batut.

 

Meštani tražili prvu analizu

 

Prva analiza krvi kod dece stare od 1,5 do 18 godina, urađena je u julu 2011. na zahtev meštana kada je utvrđeno povećano prisustvo olova u krvi. Nekoliko kasnijih merenja pokazalo je prisustvo olova u krvi od 10 do 41 mikrograma po decilitru, a meštani su tvrdili da je to posledica rada Topionice koja je od seoske škole udaljena oko 200 metara.

2024 © - Vesti online