Subota 10.08.2013.
14:01
N. Đorđević - Vesti

Lukas zapalio Guču!

Više od 50.000 saboraša pratilo je njegov nastup na najpopularnijoj žurki trube u svetu, a publika je u glas pevala zajedno sa njim hitove poput "Kafana na Balkanu", "Rođendan"... Pravu eksploziju oduševljenja izazvao je zajednički nastup popularnog pevača i trubačkog orkestra Dejana Lazarevića, sa kojima je otpevao pet hitova, među kojima i "Sva moja pesma je od bola".

- Da sam znao da je ovako dobro u Guči, došao bih mnogo ranije. Ne bih čekao toliko dugo da osetim tu atmosferu i ludilo o kome ceo svet priča. Drago mi je da sam sada upisan kao izvođač, među mnogobrojnim umetnicima, koji su nastupali u prestonici trube. Imao sam malu tremu pred nastup jer na koncerte uvek dolaze moji obožavaoci, a ovde je bila raznolika publika. Čast mi je što sam nastupio baš na ovom mestu - rekao je Lukas posle dvosatnog koncerta.

Najbolji trubač Demir Kanturovski

Ove godine u konkurenciji 11 inostranih orkestara pobedio je orkestar Barka iz Knjaževca. Najbolji trubač 53. Sabora je Demir Kanturovski iz Makedonije, dok je najbolji mladi trubač Stefan Ristić (14) iz Vladičinog Hana, kome je ovo prva pobeda na Saboru.

 

Defile

Sabor se završava sutra. Svojim koncertom zatvoriće ga Goran Bregović, kome je ovo treći nastup u Dragačevu. Danas, pretposlednjeg dana, organizatori su najavili veliki defile svih učesnika 53. Sabora trubača. Ove godine tačno ih je 1.246 iz zemlje i inostranstva, a uveče na glavnoj pozornici sviraju Boban i Marko Marković.

U publici je uglavnom bila mlađa publika. Devojke i mladići su sa majicama sa Lukasovim printom pokušavali da preskoče ogradu, zbog čega je obezbeđenje moralo da ih vraća. Neke od devojaka su radile i tetovaže sa njegovim likom. Sa dairama i šajkačama na glavi pevali su zajedno s njim. Palili su navijačke baklje, pucao je vatromet na svaki njegov stih, širili su srpske zastave, ali i one na kojima je pisalo "Bog na nebu, Lukas na zemlji".


Varošica u Dragačevu već četiri dana vri od posetilaca, a najveći talas očekuje se za vikend. Prema proceni organizatora do sada je na sabor došlo više od 100.000 ljudi iz Srbije i inostranstva. Iako se alkohol troši u ogromnim količinama, na svu sreću, većih incidenata i lekarskih intervencija nije bilo.


Mladi iz čitavog sveta skupljaju se kod spomenika trubaču i tu su žurke najvrelije. Preko dana ulice Guče rezervisane su za nešto starije saboraše i decu, koji dođu da vide pravi srpski vašar i pazare nešto na mnogobrojnim tezgama, na kojima se prodaje sve od liciderskih srca, narodne nošnje pa do čarobnog ljubavnog pasulja. Pod šatrama je noć rezervisana za prave meraklije. Uz kupus iz zemljanog lonca, vruće pečenje i hladno piće uživaju uz trubu i razgolićene plesačice.


- Došao sam ovde da pustim duši na volju. Spremio sam budžet samo za Guču. Častiću sebe onim što ne mogu da imam svaki dan. Ovo je sad, pa ko zna kad ćemo se ponovo videti. Živela Guča! - kaže Vladimir Mijović koji je menadžer jedne poznate firme iz Engleske.

2024 © - Vesti online