Subota 10.08.2013.
08:00
Srna

Upozorenje: Malarija se vraća u Srbiju?

Globalno otopljavanje pogoduje komarcima
 

Od početka godine na ovoj klinici lečeno je i tridesetak slučajeva obolelih od malarije, ali je reč o pojedinačnim slučajevima i ljudima koji su se zarazili uglavnom boraveći na radu u Africi. Međutim, kako upozorava doktor Delić, malarija se vratila u Grčkoj, gde su prošle godine zabeleženi autohtoni oblici malarije, pa se u narednom periodu mogu očekivati problemi i u Srbiji.

"Ne mogu da isključim mogućnost da se malarija ne vrati i u Srbiju pogotovo zbog globalnog otopljavanja koje odgovara komarcima, da se možda javi denga ili čikungunja groznica i neke groznice koje su sada rezervisane za neke egzotične krajeve", rekao je doktor Delić.

Napominjući da širenju infektivnih bolesti pogoduju i migracije stanovništva doktor Delić ističe da su za očekivati sve teže infekcije kod ljudi, imajući u vidu sve stariju populaciju u Srbiji i sve širu upotrebu antibiotika i sa time povezanu otpornost na njih.

Kada je reč o virusu "Zapadnog Nila", on navodi da će ovo oboljenje, prema očekivanjima, kao aktuelna infekcija trajati tokom avgusta i septembra, a možda čak i do početka oktobra.

2024 © - Vesti online