Petak 09.08.2013.
15:56
Srna

Nova žrtva groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Komarci krivi za groznicu Zapadni Nil

Preminula žena bila je oboljela od teškog oblika ove bolesti - meningoencefalitisa (upale i mozga i moždane ovojnice). Grgićeva je navela da je starica spadala u rizičnu kategoriju gde je neizvestan ishod.

Prema podacima Instituta "Batut", broj prijavljenih slučajeva obolelih od groznice "Zapadnog Nila" popeo se na 32. Reč je o osobama koje nisu putovale izvan zemlje.

Dve osobe, koje su ranije umrle od groznice uzrokovane virusom "Zapadnog Nila", bile su sa teritorije opštine Ruma i Čukarice.

Pročitajte još:

* Groznica Zapadnog Nila opet u Srbiji

Obe su bile starije od 50 godina i hronični bolesnici, odnosno, pripadale su kategoriji stanovništva sa povećanim rizikom od težeg oblika bolesti. Do sada je u 2013. godini u EU registrovano osam slučajeva oboljevanja u Grčkoj. U Ruskoj Federaciji registrovano je 14 slučajeva, 12 slučajeva u Izraelu i jedan slučaj u Makedoniji.

Groznica "Zapadnog Nila" je sezonsko oboljenje, odnosno zastupljeno je u periodu najveće aktivnosti komaraca, koji ga prenose. Imajući u vidu iskustva kako okolnih, tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba registruje se tokom avgusta i septembra.

2024 © - Vesti online