Petak 09.08.2013.
13:03
N. Đorđević - Vesti

Srpski biznismen u Guču helikopterom

Odmah pazario opanke: Živorad Tomić u Guču došao iz Amerike
 


Žika je pre 21. godinu krenuo u SAD iz sela Gorobilj kod Požege. Kaže da je u džepu tada imao samo 150 dolara. Ovaj mašinski inženjer uspeo je da osnuje svoju firmu za proizvodnju kompujterskih komponenti za mašine, u kojoj trenutno radi dvadesetak zaposlenih i višemilionskim godišnjim obrtom. Živi u gradu Ejvon u američkoj državi Konektikat.


- Otišao sam zbog tiranije tadašnje vlasti. Režim Slobodana Miloševića meni i mojoj prodici nije dao mira. Pendrečili su mi oca, brata poslali na Kosovo, meni su pretili i kinjili me. Nije moglo ni da se radi, ni da se živi u Srbiji devedesetih godina. Prelomio sam da za sebe i svoju familiju obezbedim bolji život - kaže Žika Amerikanac.


Naš zemljak nije slučajno došao helikopterom na sabor trubača. Osim sto mu je pilotiranje, baš kao i golf, velika ljubav, planira da u Srbiji ove godine proba sa biznisom.


- Planiram sa najboljim srpskim pilotom Goranom Krnetom u Beogradu ortački osnujemo firmu Helikopteri Srbije, koja bi se bavila turističkim prevozom ljudi, nadgledanje šuma u prevenciji velikih požara, zatim nadzorom električnih instalacija i gasovoda iz vazduha. Ovo je posle mnogo godina prvi put da sam se usudio da ulažem u rodnu zemlju i videćemo kako će biti - dodaje Žika.


Čim je izašao iz helikoptera, kojim je lično pilotirao, Žika je u Guči kupio srpsku zastavu, opanke, jelek i šajkaču.


- Puno mi je srce. Opet osećam mirise rodnog kraja. Dolazio sam ovde kao dete i drago mi je kada u Americi čujem da je sabor postao svetki poznat i da je na planetarnoj mapi dobrog provoda. Naslušao sam se u dijaspori crnih vesti iz zemlje u kojoj sam rođen, i ne mogu da sakrijem radost što se sada to menja. Za Srbina koji živi u inostranstvu, to je velika sreća. Kupio sam naša znamenja, a lično za svoju dušu omdah sam naručio jednu čakansku rakiju - objasnio je Žika.

2024 © - Vesti online