Subota 10.08.2013.
01:11
Vesti

Gatelari tražio od Medića milion dolara da ćuti

Ron Medić izlazi iz suda

Metju Robert Kroket (30) koji je kod Gatelarija radio kao reketaš, kazao je na Medićevom sudskom saslušanju da je nekoliko dana od Gatelarijevog hapšenja, oktobra 2010, on čekao na parkingu zatvora Silvervoter, dok su Gatelarijeva braća Frenk i Roki, kao i sin Loren, bili kod njega u poseti.


Kad su izašli, Loren Gatelari telefonirao je Medićevom sinu Piteru i ugovorio da se vide u pabu u Lajkhardtu. Gospodin Kroket je kazao da je bio tamo kada je Piteru

Problemi sa Kimberli Mekgerk

 

Tokom pretresa rečeno je da je Medić bio frustriran što mu Mekgerkova udovica nije platila novac koji je dugovao njen muž.
Gatelariju je navodno rekao: "Kučka je deo ovoga od početka, tvrda je kao što je i on bio".


Osmog avgusta 2010, čovek sa perikom pretio je gospođi Mekgerk na vratima njene kuće. Deset dana kasnije, Medić se susreo sa milijarderom Bobom Elom i invalidskim penzionerom Ričijem Verekerom u jednom restoranu u Pots Pointu.
Oni su tražili od njega da "sredi njegove sporove sa (Kimberli) Mekgerk davši joj par stotina hiljada dolara", ali Medić je "energično odbio".

Mediću rečeno: "Ako na određeni račun ne bude uplaćeno milion dolarta, Gatelari će na neki način umešati (Rona) Medića u ubistvo Mekgerka."


Gospodin Medić uhapšen je i optužen u vezi sa ubistvom 27. oktobra 2010. Gatelari je priznao krivicu i sada je na odsluženju kazne od sedam i po godina za organizovanje ubica da likviraju Mekgerka, navodno za Medićev račun. Gatelari je i krunski svedok protiv Medića.


Kroket je takođe na pretresu rekao da ga je Gatelari sredinom 2010. unajmio da otputuje u Kanberu i zapreti čoveku koji je Gatelarijevoj kompanija dugovao pare.


"Plati ili ćeš biti sređen", bila je pretnja koju je izrekao, kazao je Kroket sudu. Kada je čovek iz Kanbere Gatelarija informisao da ima nameru da ide na policiju, Gatelari je planirao da čoveku pucaju u kolena, kazao je Kroket.


Kao što je poznato, u Sidneju upravo traje sudsko saslušanje gospodina Medića (65) optuženog da je organizovao ubistvo bivšeg poslovnog partnera Majkla Mekgerka, 2009. hodine.


Kroket je na sudu takođe rekao da je početkom 2010. godine za Medića pratio njegovu ženu Odetu. Praćenje je trajalo dve do tri nedelje, rekao je, ali je on gospođu Medić samo jednom sledio od kuće i ubrzo je izgubio iz vida. Objasnio je da se to desilo zato što su prozori na kolima bili zatamnjeni, pa nije bio siguran ko je u vozilu. Umesto toga, zapisao je u notes vreme kada je batler došao u kuću i otišao sa brojevima tablica automobila koji su dolazili u vilu Medićevih u Point Pajperu.


Svedok je takođe rekao da ga je u jednom slučaju Medić pozvao da odnese "poruku" doktoru Vongu u vezi sa prebacivanjem deonica. Doktor Vong je večerao sa Medićem koji je onda Kroketu dao ranije ugovoreni signal da doktoru Vongu kaže da "učini što je od njega traženo".

Svedok pratio Medićevu ženu

 

Metju Kroket je objasnio da ga je Gatelari najmio da, kao uterivač dugova, sledi Medićevu ženu Odet. Traženo mu je i da pretrese Medićevu kancelariju i auto i proveri da li je prisluškivan.


Kada je Gatelari uhapšen, 13. oktobra 2010. Mediću je prisao njegov knjigovođa da plati Gatelarijeve pravne troškove. Medić je odgovorio: "Ne budi glupa budala, to je sad njihov problem", a odnosilo se na Gatelarija, Kristofera Estefana i Haišama Safetlija.

 

Dve nedelje kasnije i sam je uhapšen.

2024 © - Vesti online