Četvrtak 08.08.2013.
16:34
b92.net

Drašković: Presudu namestila DB

Drašković je ocenio da je tu odluku "pripremila služba bezbednosti".

"Nisam nimalo iznenađen zato što je ovu presudu pripripremila Služba i nju je i izrekla Služba bezbednosti", rekao je Drašković za B92.

Nije me iznenadila presuda: Vuk Drašković

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je troje bivših čelnika Državne bezbednosti osuđeno za pomaganje u atentatu Draškovića.

"Za sudiju u Apelacionom sudu je odabrana Sonja Manojlović. Ona je sudija koji je, setimo se, mimo svakog zakona pustila na slobodu Milorada Bracanovića. Da zastupa presudu odabran je tužilac Milovanović - onaj čovek koji je proganjao opozicione novinare koji su bili protiv Slobodana Miloševića i čovek koji je javno branio pripadnike 'Zemunskog klana' kada su uhapšeni u akciji 'Sablja'",
kazao je Drašković.

On je ocenio da Služba bezbednosti sve čini da njeni ljudi nikada ne budu osuđeni i dodao da sve to ima veze i sa istragom ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

"Služba ne dozvoljava da čelnici Službe ikada budu optuženi i pravosnažno osuđeni. Mislim da ovog puta postoji još jedan razlog zbog kojeg se Služba postarala da ne bude potvrđena presuda, jer su sva trojica optuženih glavni u operaciji 'Ćuran' kada je ubijen Slavko Ćuruvija", rekao je Drašković.

Draškoić smatra da bi - da je presuda za atentat u Budvi potvrđena - verovatno došlo i do rešavanja ubistva Ćuruvije i sva trojica bi se našla u optužnici.

"Sada je sve to zaustavljeno. Služba ne da službu preko službinih sudija, službinih tužilaca... Nema nama pomoć da izađemo iz ovog kruga, da uradimo reforme dok se Služba ne rasformira i otvore tajni dosijei", rekao je lider SPO.

Sudsko veće Apelacionog suda je maja ove godine prihvatilo žalbe advokata osuđenih, i odlučilo da predmet vrati na ponovno suđenje.

"Sud je utvrdio niz povreda krivičnog postupka. Činjenično stanje nepotpuno je utvrđeno, zbog čega se nije mogla ispitati prvostepena presuda i došlo je do pogrešne primene zakona", saopštio je taj sud.

Presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna prošle godine bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić bio je osuđen na osam, a nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB, Stevan Basta i Ratko Romić, na po sedam godina zatvora.

Oni su bili osuđeni, jer su atentatorima na Draškovića pomagali pre pokušaja ubistva tako što su fotografisali njegov stan u Budvi.

2024 © - Vesti online