Četvrtak 08.08.2013.
18:19
Beta

Niska cena šljiva pokrenula proizvodnju rakije

Šljiva rodila kao luda, a prejetina da bi se prodavala
 

U regionu Šapca šljivici su na više od 1.000 hektara, a ovogodišnji rod je do 30 tona po hektaru.

Direktor Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović kazao je Beta da su već proradili kazani - "lampeci" koje meštani zovu i "vesele mašine".

"Šljiva 'julska lepotica' se prošle godine prodavala za 30 dinara po kilogramu, a ove oko 10 dinara, te je i ona završila u kazanu, umesto u konzumnoj prodaji. Sa drugim sortama situacija je još gora, cena otkupa pada, dok su troškovi ove godine viši - prosečna berba košta četiri dinara po kilogramu i to bez prevoza", objasnio je Srdanović zašto je pojačana potražnja za "lampecima".

Procenjuje se da u 50 sela u okolini Šapca ima više od 300 "lampeka", ali nijedna registrovana destilerija, iako postoji šest licenciranih proizvođača alkoholnih pića. Meštani koji se bave tim poslom naplaćuju svoj rad "u naturi" do dva litra "po kazanu".

Prosečna zapremina "lampeka" je 100 do 150 litara, a destilacija traje do dva sata. Šljiva se prethodno drži u buradima 21 dan, a da bi proces fermentacije bio brži dodaje se do 10 procenata šećera. Dnevno je moguće "ispeći" desetak kazana rakije.

U Pocerskim selima navode da "nije svaki lampek isti" i da su rakije bolje ako su kapak i lula kroz koju alkohol prolazi posle isparavanja, od "ženskog bakra". Poljoprivrednik Miroljub Panić objašnjava da je "muški bakar" tamnije boje, skoro zelen, a da je "ženski bakar" crvene boje.

"Ti su kazani skuplji, a rakiju može da ispeče svako. Teško je omašiti kada je kazan dobar i ako se ne pretera sa dodavanjem šećera u šljivu", navodi Panić.

Cena takve "vesele mašine" je oko 1.500 evra.

2024 © - Vesti online