Petak 09.08.2013.
08:00
cosmopoliten.hr

Kako vam masturbacija šteti

Foto: Ilustracija
 

1. Masturbirate do samopovređivanja

Ako u genitalnom području osećate bolove i ako postoje vidljivi znakovi povreda, znači da se tom aktivnošću prečesto bavite.

2. Osećate potrebu za ponavljanjem masturbacije

Neki ljudi potpuno nesvesno masturbiraju u serijama, ali ne zbog fizičke ugode nego zbog opuštanja i psihološkog rasterećenja. Ako primetite da se okrećete masturbaciji kada ste napeti i nervozni, i da to ponavljate, znajte da koristite masturbiranje kako biste izbegli negativne emocije, a to nikako nije dobro.

3. Masturbiranje utiče na vašu ljubavnu vezu

Nezavisno od toga jeste li u vezi ili ne, masturbiranje vas može odvojiti od partnera ili partnerke ako ste u vezi, ali i od potencijalne veze ako ste sami. Zašto? Zato što se na taj način povlačite u vlastiti svet i stvarate u sebi utisak da ste na neki način sami sebi dovoljni.

4. Ne osećate se dobro u vlastitoj koži, a taj osećaj dodatno pojačava masturbacija

Jeste li više u dodiru sa samim sobom i vlastitom senzualnošću dok masturbirate? Ili se možda osećate usamljeno i nepovezano? Ako se nakon masturbacije osećate neugodno u bilo kojem smislu, dobro razmislite o svom emotivnom stanju.

5. Stidite se sami sebe

Osećaj srama može da vas razdire, a do tog osećaja dolazi zbog raznih razloga za vreme masturbacije. Ako se nakon masturbiranja javlja osećaj sramote, onda je to za vas istinski destruktivno iskustvo.

6. Masturbacija kontroliše vas, a ne vi nju

Kao i mnoge druge stvari u životu, masturbacija može da izazove zavisnost. Ako ne možete da prestanete s masturbacijom kad to odlučite, difinitivno ste zavisni. Ako kasnite na neki važan dogovor, ali svejedno se želite na brzinu da se zadovoljite, zavisni ste.


7. Opsesivno razmišljate o masturbiranju

Ako velik dio dana posvetite razmišljanju o masturbiranju, budite sigurni da nešto nije u redu. Primjerice, ako usred poslovnog sastanka razmišljate o zadovoljstvu sa samim sobom, znači da vam masturbacija utječe na poslovni život. Opsesivnost bilo koje vrste nikako nije dobra. Razmislite o tome i poduzmite konkretne korake da si pomognete.

2024 © - Vesti online