Petak 09.08.2013.
08:00
24sata.info

Snimljen morski crv koji svetli i veličine je dva autobusa!

Morski crv poznat još pod imenom morski jednorog
 

Njegovo šuplje, providno telo cilindričnog oblika sastavljeno je od hiljada sićušnih klonova nazvanih zooidi koji uvlače vodu u svoju “cev” i hrane se planktonom pre nego što pročišćenu vodu ponovo izbace napolje.

Zooidi su međusobno povezani tkivom i kreću se unutrašnjom stranom cevaste strukture pirozoma, a svaki zooid je dug nekoliko milimetara. Pirozom, poznat je i pod imenom morska prskalica.

Jako teško je pronaći ovu vrstu i samo grupe ronilaca imaju šansu da vide ova ogromna stvorenja ukoliko se otisnu daleko na okean.

Zadnji kraj “cevi” je otvoren i taj otvor može biti širok do dva metra. Pirozomi se hrane planktonom, a Rebeka Helm iz “Deep sea newsa”, kaže da je reč o mešavini Borgova iz “Zvezdanih staza” i klonova iz “Ratova zvezda”.

- Oni su ogromni, izgledaju zastrašujuće i krivudaju dubinama okeana, čekajući da vi zalutate u jedan njen kraj i zaglavite se. Možda. Na sreću, osim što se sporo kreću i hrane filtriranjem planktona, ove životinje su i osjetljive i vazdušaste - kaže ona.

2024 © - Vesti online