Petak 09.08.2013.
08:00
Vestionline

Hoćemo li voziti zelene mercedese?

Zelene nijanse (foto: ilusrtacija)
 

Prošlogodišnja predviđanja BASF-ovih dizajnera da će razne nijanse zelene boje sve više osvajati automobilsko tržište, polako se ostvaruju.

Nove nijanse zelene, koje će se primenjivati u naredne tri ili četiri godine, postaviće standarde za smele automobilske boje. Njihova primena ipak, znatno će se razlikovati u Evropi, Severnoj americi ili azijsko-pacifičkom regionu.


Svetski kontekst sve više značaja pridaje pitanju samostalnosti. Zelena postavlja trend za smele automobilske boje i označava odlučniji korak napred ka razlikovanju koje je više zasnovano na boji.

S druge strane, BASF-ov svetski tim dizajnera je u svom istraživanju uvideo jasne regionalne razlike. Čak i da je tema zelene boje od svetske važnosti, njena ispoljavanja u azijsko-pacifičkom regionu, Severnoj Americi ili Evropi znatno se razlikuju.

Dizajnerski jezik u Evropi odlikuju razboritost i kvalitet, što se prevodi na boje u portfoliju, koje su uravnotežene i detaljne, a ipak, smele. Tamnozelena i smaragdne boje ukazuju na izuzetno neobične strukture i umereno korišćene efekte. Jake nijanse zelene su oplemenjene zlatnim odsjajem.

Dok se u Evropi traga za novim vrednostima, u Aziji teme poput prirode, opuštanja i harmonije imaju jak uticaj na ovaj spektar boja.

U Aziji se očekuju nežne, ali višespektarske boje za automobile. Na primer, treperavi pasteli služe da ublaže sivilo u velikim gradovima.

Veliki spektar boje u trendu jasno se vidi u portfoliju boja u Severnoj Americi. Jasnoća i neposrednost karakterišu boje koje se tamo koriste. Takođe, spektar zeleno-žute nalazi sve veću primenu kod boja poput "limun" žute.

2024 © - Vesti online