Četvrtak 08.08.2013.
08:17
Z. Gligorijević - Vesti

Kad ćuran poleti

Ekipa Leteći ćurani
 

Jagodinci Aleksandar Marjanović Maki, elektrotehničar koji se bavi grafičkim dizajnom, Vladimir Mihajlović, elektroinstalater, Saša Stevanović, koji ima privatnu firmu za proizvodnju nameštaja, i Marko Mijajlović, preduzetnik, napravili su neobičnu letelicu da bi učestvovali na takmičenju Red bul flugtag na Adi. Njihova letelica Leteći ćurani bila je u obliku ćurana, jer su Jagodinci poznati po tom nadimku. Od materijala su koristili drvo, štapove za pecanje od karbona jer su veoma laki, a ćurana su napravili od stirodura, koji su ofarbali. Koristili su i streč foliju.

- Najteže je bilo napraviti krila, jer su morala da imaju površinu, a da ne budu teška, odnosno da funkcionišu aerodinamički. Raspon krila na našoj letelici je devet metara. Letelicu smo pravili dva meseca. Nekad smo radili po ceo dan. Ja sam napravio skice, a kako se svi bavimo ultralakim letenjem, nije nam bilo teško da osmislimo letelicu. Jedino Saša ima dozvolu za sportskog pilota - kaže Maki.

Kako nasmejati publiku

Red Bul Flugtag prvi put je održan na Dunavu u Beču 1992. godine. Do danas ovo dešavanje je održano više od 100 puta u 33 zemlje sveta. Svetski rekord u daljinskom letu iznosi neverovatnih 69,79 metara, a ostvaren je 2012. godine u Majncu u Nemačkoj. Na ovom zabavnom takmičenju prvenstveno je bitna kreativnost letelice, ali i nastup tima na rampi i daljina leta. Tako da može da se desi da pobedi letelica koja nije imala najduži let već je nasmejala publiku do suza.

On kaže da su mnogi napravili letelice radi atrakcije, ali da one nisu mogle da lete. Jedna ekipa je napravila letelicu u obliku uloška s krilcima. Njihov nastup je takođe bio zanimljiv zbog toga što su ekipu činila tri muškarca koja su se obukla u žene, a letelica se zvala Srećne dobitnice. Leteli su samo četiri metra.


- Našom letelicom sam upravljao ja. Drugari su me pogurali i ja sam poleteo sa rampe. Leteo sam na visini od šest-sedam metara. Let je trajao 3-4 sekunde. Lepo je kad krila uhvate vazduh i letiš izvesno vreme, jer je 90 posto učesnika odmah palo u vodu - ponosan je Maki.


Leteći ćurani dobili su nagradu za najkreativniju letelicu, jer je bila originalna. Muzika koja je pratila takođe je bila originalna, jer je bila varijacija na temu kola moravac. Jagodinci su osvojili i drugo mesto po dužini leta. Prva je bila ekipa Fluin figuar iz Novog Sada, koja je letela 19 metara, Leteći ćurani prešli su 15 metara, dok je treća bila ekipa Zidareva ljubav iz Sremske Mitrovice.


- Da smo leteli još dva metra bili bismo prvi po bodovima, jer su nas Novosađani pobedili za samo 1,6 bodova. Kada smo gledali nacrte ostalih letelica, pretpostavili smo da ćemo biti među prvih pet-šest. A bili smo najbolji. Za kreativnost smo nagrađeni letom u balonu, a za drugo mesto letom mlaznim avionima, dok će Novosađani otići u Austriju da bi posetili hangar i voziće se predsedničkim avionom Josipa Broza Tita, Daglas DC-6, koji je proizveden 1956. godine - objašnjava Maki.

2024 © - Vesti online