Četvrtak 08.08.2013.
12:03
D. Lj. Joksić - Vesti

Radikalni islam na Balkanu (1): Gde se školuju budući teroristi?

Tirana: Albanija je plodno tlo za bujanje ekstremizma

Zajedničko im je da liferuju "kadrove" koji predstavljaju opasnost po Evropu i svet.
Aktivnost im je danas mnogo veća nego ranije, a u nekim gradovima već su uveliko formirali institute i centre u kojima školuju vernike sa vehabijskim ideološkim uverenjima. Odabrane đake iz ovih instituta kasnije šalju na islamske fakultete u Saudijsku Arabiju, Siriju, Pakistan, Jemen, Egipat.

Takozvani instituti u Albaniji uglavnom okupljaju vehabije, ne samo iz Albanije, već i eksponente radikalnog islamskog fundamentalizma koji su pobegli iz Bosne, Sandžaka, Kosova, Makedonije. Zato su ovi instituti i organizacije u Albaniji postali predmet obrade albanskih i obaveštajnih službi Evrope, pre svega italijanske i nemačke.

Mali je korak od "centara i instituta" do raketnog bacača na ramenu

Bela Al Kaida

- Oni koji se tamo okupljaju isto su što i bela Al Kaida. Stvaranje i odabir ličnosti ima za cilj da bi sutra mogli da budu deo nekog terorističkog poduhvata. Kada se posle četiri godine školovanja vrati u Albaniju, on je već spreman da formira svoju grupu ili ćeliju. A u tim delovima Albanije, radi se o brdskim predelima sa uglavnom nepismenim stanovništvom koje redovno ide u džamije, islamski fanatizam je najjači - objašnjava Zoran Mitevski.

Islamski centri i takozvani instituti u kojima se izučava radikalni islam nalaze se u nekoliko gradova Albanije. Centar Hafizi smešten je u gradu Sauk, a finansira ga fondacija Drita, koja, pak, novčana sredstva dobija pretežno iz Saudijske Arabije i Kuvajta.


Drugi Hafizi centri se nalaze u albanskim gradovima Goca i Kavaja, a finansirani su od strane "Munazmat al Dava al Islamija", najjače islamske fondacije koja je u vezi sa Al Kaidom.


U Albaniji deluje još nekoliko takozvanih instituta na kojima se školuju vernici. Institut "Ebu Hanife" nalazi se u mestu Bulćiza, a finansira ga fondacija Taibah, koja novac dobija iz Alžira, Sirije i Kuvajta.


Prema obaveštajnim informacijama, najjači institut je "El Hagri" u Elbasanu, koji finansira Komitet Kuvajtske dobrote.


Dobar poznavalac bezbednosnih prilika u regionu, bivši pomoćnik direktora Agencije za obaveštajni rad Makedonije, nekadašnji funkcioner vojne obaveštajne službe i Savezne službe državne bezbednosti u Beogradu, Zoran Mitevski objašnjava za "Vesti" da svi ti centri i instituti imaju svoje privatne škole u kojima se izučava Kuran, ali na arapskom jeziku. Kad savladaju Kuran, onda ih šalju na islamske univerzitete u Saudijsku Arabiju, Siriju, Pakistan, Jemen, Egipat. Ta aktivnost sada je višestruko uvećana. U stvari, kaže Mitevski, stvara se domicilni kadar koji će nakon "školovanja", u Albaniji nastaviti širenje fundamentalizma i radikalnog islama.

2024 © - Vesti online