Četvrtak 08.08.2013.
08:00
B92

Da paralelno parkiranje ne bude problem

Obratite pažnju na položaj točkova - tu je caka
 

Tim sastavljen od studenata iz Kine, Tajvana i Novog Zelanda predstavio je  prototip malog električnog gradskog automobila čiji točkovi skreću nezavisno jedan od drugog, čineći paralelno parkiranje lakom operacijom.

Osim što značajno olakšava parkiranje, ovo rešenje omogućava neuporedivo bolje manevarske sposobnosti na malom prostoru, ukjlučujući i rotiranje vozila u mestu, pri čemu je prečnik kruga okretanja praktično jednak dužini automobila (preciznije, njegovoj dijagonali). Pored toga što se automobil brže i jednostavnije smešta u odgovarajuće parking mesto, čitava operacija je automatizovana.

Kako prenosi Rojters, kao osnova prototipa upotrebljen je stari Dajvu Matiz.

Projektanti ovog automobila kažu da je on u stanju da dostigne maksimalnih 100 km/h, što je više nego dovoljno za vozilo namenjeno pre svega za vožnju u gradu.

Konstruktori dodaju da bi serijski model mogao da bude završen u roku od 2 godine i da bi na tržištu koštao oko 6.000 evra. Verujemo da bi nakon prikazane demonstracije mnogi bez razmišljanja odlučili da svoje sadašnje vozilo zamene jednim ovakvim automobilom.

2024 © - Vesti online