Četvrtak 08.08.2013.
08:00
Vestionline

Čuvene "kroksice" otrovne i kancerogene: Ne nositi ih bez čarapa

Jedino oiginalne kroksice koje proizvodi američka firma Kroks nisu otrovne
 

Nemački javni servis je objavio da čak šest od deset testiranih kroksica sadrži kancerogene materije i da ih nikako ne bi trebalo nositi na bosu nogu. Istraživanje koje je sproveo WDR na kroksicma deset različitih proizvođača pokazalo je da ove gumene klompe mogu prouzrokovati maligne bolesti. Kako se najčešće nose na bosu nogu, otrovne materije koje se nalaze u njihom sastavu prodiru u organizam direktno kroz kožu.

Među posebno toksičnim sastojcima kroksica naveden je PAH ili policiklični aromatični ugljovodonici, koji su nađeni u šest od deset kroksica‚ najviše u onim crne boje. Inače, postoji stotinak različitih vrsta ovog jedinjenja koji dokazano štetno deluju na organizam, pa je to razlog što su kroksice došle na loš glas.

U originalnim američkim klompama nisu pronađene kancerogne materije, ali pokazalo se da ipak mogu prouzrokovati alergije na koži. Naravno, odmah su se oglasili prizvođači koji su pokušali da demantuju istraživanje. Tako su iz Kroksa saopštili da im nisu poznati rezultati istraživanja, ali da se oni u proizvodnji drže svih evropskih propisa.

Na isti način su reagovali i iz firme Skečers, mada su i u njihovim gumenim klompama nađena kancerogena jedinjenja.

Potrošači se pak pitaju kako da prepoznaju opasne kroksice, jer oni ipak nemaju laboratoriju koja bi obavila istraživanje. Iz nemačkog instituta koji je radio ove analize dali su preporuke koje kažu da bi svakako trebalo izbegavati one koje imaju jak miris, jer je to znak da u njima možda ima i otrovnih supstanici. I kod odeće i kod obuće pokazalo se da jak miris materijala, odnosno boje može biti znak da sadrži opasne materije.

2024 © - Vesti online