Sreda 07.08.2013.
16:40
mondo.rs

Top 10 novih živih bića

Majmun Lesula sa gotovo ljudskim pogledom
 

"Najvrste" odabrane su u oštroj konkurenciji ukupno 140 nominovanih novootkrivenih vrsta. Inače, samo tokom prošle godine u svetu je otkriveno ukupno 18.000 novih živih stvorenja.

Liliputanska ljubičica (Viola lilliputana)
Jedna od najmajih ljubičica na svetu čija veličina iznad zemlje jedva dostiže jedan centimetar. Raste na velikim visinama na Andima u Peruu. Prvi primerci biljke otkriveni su 1960. godine, ali vrsta nije registrovana kao nova sve do 2012. godine.

Lira sunđer (Chondrocladia lyra)
Morski sunđer spektakularnog izgleda, poput muzičkog instrumenta lire, otkriven je u dubinama (od oko 3.400 metara) Pacifika u oblasti Kalifornijske obale. Specifičan oblik omogućuje ovoj vrsti da vešto "guta" planktone.

Lesula majmun (Cercopithecus lomamiensis)
Vrsta majmuna pronađena u Kongu, dobro je poznata lokalcima, ali malo svetskoj nauci. U pitanju je druga vrsta majmuna otkrivena u Africi u poslednjih 28 godina. Naučnici ga opisuju kao stidljivog majmuna čija glavna karakteristika je gotovo ljudski pogled.

Pogledajte kako izgledaju ove nove vrste:

Zmija kamuflažerka
Prelepa novootkrivena vrsta zmije u kišnim šumama zapadne Paname. Poznata kao noćno stvorenje koje napada i proždire crve i puževe. Ta bezopasna zmija se brani od neprijatelja tako što ima sposobnost kamuflaže i imitira otrovnu koralnu zmiju.

Fleka na umetničkim delima iz paleolita (Ochroconis lascauxensis)

Crne fleke koje su se 2001. godine pojavile na zidu pećine Lasko u Francuskoj zabrinule su naučnike, koji su mislili da crteži iz doba paleolita na zidovima pećine počinju da propadaju. Ispostavilo se da je reč o gljivici ochroconis lascauxensis koja se do tada pojavljivala samo u zemlji.


Najmanji svetski kičmenjak (Paedophryne amanuensis)

Nova žaba pronađena u selu u Papui Novoj Gvineji duga je samo 7,7 milimetara i samim tim je najmanji kičmenjak na svetu.

Ugroženi žbun (Eugenia petrikensis)

Eugenia je rod zimzelenog drvenastog drveća i žbunja, rasprostranjen po celom svetu. Nova vrsta dostiže do dva metra visine, ima sjajno zeleno lišće, i guste buketiće ljubičastih cvetova. Zajedno sa još nekim vrstama koje se nalaze na istoku Madagaskara, spada u ugrožene biljne vrste.

Svetleća bubašvaba (Lucihormetica luckae)

Luminiscencija nije toliko česta među životinjama na zemlji I najčešće se sreće među bubama i gljivicama. Poslednje otkriveni primerak je svetleća bubašvaba koja koristi svoje lampice da podražava otrovne bube.

Leptir sa Interneta (Semachrysa jade)

Ovaj neobični leptir zelenih krila nalik na čipku otkriven je slučajno, kada ga je jedan naučnik uslikao u blizini Kuala Lumpura a zatim fotografiju postavio na društvene mreže. Sliku je video entomolog Šon Vinterton iz Kalifornije, i prepoznao da se radi o do tada neotkrivenoj vrsti. Leptir je dobio ime po Vintertonovoj ćerkici Džejd, ne po svojoj boji sličnoj žadu.

Viseća muva (Juracimbrophlebia ginkgofolia)

Viseće muve mogu se naći kako vise ispod lišća ili cveta I čekaju svoj plen u vidu manjeg insekta. Novotkrivena vrsta potiče još iz doba Jure a pronađena je skamenjena zajedno sa granom drveta ginko.

2024 © - Vesti online