Sreda 07.08.2013.
10:47
Klix.ba

Američki turista polomio 600 godina staru statuu

Sreća pa prst nije original, inače bi morao i sebe da proda da otplati štetu
 

Neimenovani 55-godišnji turista iz Konektikata pokušavao je da uporedi svoj prst sa onim na mermernoj statui u Muzeju del'Opera del Duomo i slučajno ga odlomio. Čuvar je pokušao da ga zaustavi, ali je bilo prekasno.

Turista, koji je u Firenci bio na odmoru sa suprugom i još jednim parom, bio je prestravljen kada je video šta je uradio i počeo je da se izvinjava u strahu od tužbe i ogromne kazne za uništavanje vrednog spomenika kulture.

Timoti Verdon, Amerikanac na čelu Odeljenja za svetu umetnost i crkveno kulturno nasleđe muzeja katedrale Duomo, osudio je ponašanje svog sunarodnika. Naveo je da oštećeni prst nije bio originalan, već je kasnije izliven, i da nije siguran koliko će popravak koštati niti da li je uopšte moguća.

"U svetu poput našeg fundamentalno pravilo u poseti muzeju je zaboravljeno, a glasi 'Ne diraj umetnine'", rekao je Verdon. 

Oštećenu skulpturu je u 14. ili 15. veku napravio firentinski umetnik Đovani d'Ambrođio. Veliki broj vrednih umetnina u Firenci drži se dobro čuvan i daleko od javnosti, a u muzejima su postavljene kopije.

Portparol muzeja rekao je da je osramoćeni turista imao sreće i da neće biti kažnjen ili krivično gonjen, a muzej je već angažovao tim restauratora o svom trošku. Statua je već tri puta lomljena u prošlosti.

2024 © - Vesti online