Sreda 07.08.2013.
07:53
RTS

Predlog kako popuniti skupštinsku salu

Deluje pomalo sablasno... da ne pričamo o osećaju mučnine, jer smo glasali za ljude koji ne dolaze na posao
 

Prizori i pritužbe građana koji svakodnevno gledaju prazne skupštinske klupe, bili su povod za predlog da ubuduće i vlast i opozicija moraju da imaju određeni broj poslanika u sali za vreme sednica, objašnjava Zoran Babić.

"Što se tiče radnog kvoruma, što se tiče podizanja ugleda Skupštine, mislim da to treba da bude posao i vlasti i opozicije i da trećina poslanika svih poslaničkih grupa bude u sali kada se razmatraju sva zakonska rešenja", kaže Babić.

Vladimir Ilić iz URS-a kaže da predlog, koliko god bio dobronameran, može da ima loše posledice u vidu opstrukcije.

"Imate 14 poslaničkih grupa i zamislite sednicu na kojoj će svakih dva ili tri minuta da neko reklamira Poslovnik, i da kaže evo iz ove poslaničke grupe nedostaje jedan", kaže Ilić.

Nataša Mićić iz LDP-a kaže da je to pokušaj da se popravi ugled, ali pogrešan način, jer ne može se formom popraviti suština.

Odlazak Ujedinjenih regiona u opoziciju i klimava većina, za Demokratsku stranku je razlog broj jedan za promenu Poslovnika. Borislav Stefanović iz DS-a kaže da je njihov predlog jedan providan blef i posledica je toga što vladajuća većina ima raspad neophodnog broja poslanika.

"Te dve stvari nemaju veze, ni u jedniom trenutku ne očekujemo da opozicija ubaci kartice za početak sednice ili za glasanje", objašnjava Babić.

Predsednik Administrativnog odbora kaže da je radni kvorum praksa koja postoji u većini evropskih država i da je novo pravilo predložio posle razgovora sa predstavnicima OEBS-a.

2024 © - Vesti online