Četvrtak 08.08.2013.
02:37
Vesti

Tri ključna svedoka protiv Medića

Ron Medić dolazi na sud
 

Građevinski preduzimač-milioner kome je sada 65 godina, osuđen je da je naredio ubistvo svog bivšeg poslovnog partnera Majkla Mekgerka, a nakon što su se pogoršali njihovi odnosi. Mekgerk, inače kontroverzni biznismen poreklom iz Škotske, ubijen je jednim hicem pred svojom kućom u Kremornu, 3. septembra 2009.

Svedoci

Spisak krunskih svedoka uključuje ličnog asistenta gospodina Mekgerka Tifani Bojz, kao i bliskog saradnika Klintona Sarinu. Među ostalim svedocima su Kim Šipli, nekad konsultant Gatelarijeve firme za snabdevanje elektro-opremom, kao i Ron Mejson, od koga je navodno Gatelari tražio da pomogne u nalaženju plaćenog ubice za Mekgerkovo ubistvo

Dosad, tri ključna čoveka - Laki Gatelari, Senad Kaminić i Haišam Safetli priznali su da su krivci za svoje uloge u ubistvu i svedočiće protiv Medića, kao i protiv Kristofera Estefana (23) optuženog da je ispalio fatalni hitac.
 

Barister gospodina Medića, Vinston Teraćini SC, zatražio je da se zaustavi javno objavljivanje iskaza oko pola tuceta svedoka, sve dok Gatelari i Kaminić ne izađu na klupu za svedoke, što se ne očekuje do treće sedmice sudskog pretresa.

Gospodin Teraćini kazao je na Centralnom lokalnom sudu da u vezi s ovim slučajem postoji ogromna količina publiciteta od čega je "nešto s činjenicama, nešto tek gluposti".
 

- Mi ne želimo da se izveštava o ovome dok primarni svedok (Gatelari) na dođe na klupu za svedoke - kazao je gospodin Teraćini.


Sudija za prekršaje Džen Stivenson rekla je gospodinu Teraćiniju da je ona, "na prvi pogled, protiv vas, u interesu pravde". Sudija je kazala da je jedna od namena pretresa da slučaj dobije publicitet, kako bi ljudi iz javnosti, koji možda imaju važne informacije, mogli da dobiju priliku da se jave.


Mediji će takođe osporiti predstavku gospodina Teraćinija, očekuje se već narednog dana zasedanja ove nedelje, saopštio je "Sidnej morning herald" u izveštaju sa suda.
Gatelari, bivši bokserski šampion i njegov saradnik Kaminić već su se izjasnili krivim i njima je odobreno značajno smanjenje kazni u zamenu za davanje iskaza protiv gospodina Medića. Gatelari (63) dobio je sedam i po godina bez prava na pomilovanja za organizovanje ubistva navodno u Medićevo ime, dok je Kaminić (45) dobio kaznu od 2,5 godine zatvora.


Safetli (47) biće osuđen 9. avgusta i onda će i on svedočiti protiv Medića i Estefana. U Safetlijevoj izjavi, od navodi da su on i Estefan otišli pred Mekgerkovu kuću da izvrše ubistvo, ali da je Estefan, kome je tada bilo 19 godina, povukao obarač.


Očekuje se da će sudski pretres za gospodu Medića i Estefana kome prisustvuje i njegova majka Jola, kao podrška sinu, trajati između četiri i šest nedelja.

2020 © - Vesti online