Utorak 06.08.2013.
17:35
Srna

KiM: Protest radnika, minimalac im kasni 7 meseci

Foto: Arhiva
 

"Tražimo da nam vlasti obezbede isplatu minimalnog ličnog dohotka, da bude nastavljena redovna isplata ili da nam kažu da od nas dižu ruke", rekao je Srni Milosav Jović, jedan od bivših radnika firme "Metalac" iz Leposavića, koja je kao i stotine ostalih državnih i društvenih firmi privatizovana bez učešća ili naknade srpskim radnicima.

Korisnici minimalca traže i da im, u krajnjem slučaju, bude obezbeđen redovan penzijski staž i zdravstveno osiguranje, jer je većina, kako navodi Jović, prešla ili su na pragu pedesetih godina života.

Radnici su zatražili od vlasti Srbije da u pregovorima u Briselu pokrene pitanje poništenja privatizacije preduzeća na Kosmetu koje je sproveo prvo UNMIK, a potom Kosovska agencija za privatizaciju.

Prema zvaničnim podacima, posredstvom Nacionalne službe zapošljavanja ovu vrstu socijalne pomoći zvanu "minimalac" koristi oko 28.000 bivših radnika, a naknada im nije isplaćena od maja kada su primili naknadu za decembar prošle godine.

Prethodno je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju uputila apel Ministarstvu finansija da reši pitanje kašnjenja isplate "minimalca" i, kako je izjavio direktor Kancelarije Aleksandar Vulin, da bude nastavljena isplata.

Najavljeno je da će blokade puta biti svakodnevne dok radnici bivših državnih i društvenih preduzeća ne dobiju precizan odgovor iz Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online