Utorak 06.08.2013.
13:13
Beta

Vašington post prodat za 250 miliona dolara

To je nova prekretnica za novine koje su prvi put izašle 1877. u 10.000 primeraka, prelazile u vlasništvo i demokrata i republikanaca u prvim danima, više puta se suočile se gašenjem i sprovele istragu koja je oborila predsednika SAD.

Investitor iz Kalifornije i član Federalnih rezervi Judžin Mejer preuzeo je vođstvo usred Velike depresije, povratio ugled novinama i utrostručio tiraž pre nego što je 1940-ih predao kontrolu zetu Filipu Grejemu, koji je 1963. izvršio samoubistvo.

Menja vlasnika: Vašington post

Novine je preuzela njegova udovica Ketrin Grejem i bilo je u vreme njenog rukovodstva kada su dvojica mladih reportera, Bob Vudvord i Karl Bernstin počeli da otkrivaju aferu Votergejt koja je predsednika Ričarada Niksona koštala mandata. Novine su na naslovnoj strani objavile priču o pljački glavnog štaba Demokratske stranke 1972. godine, izvedenoj u okviru masivne kampanje špijuniranja i sabotaže koju su vodili zvaničnici Bele kuće i članovi Niksonovog komiteta za ponovni izbor.

Nikson je Vašington postu obećao "strašne, strašne posledice" i pretrpeo ih sam. Vašington post i njegov konkurent Tajms su 1971. izdali ekskluzivne priče o procurelim dokumentima iz Pentagona, kojima su razotrkrivene vladine laži o ratu u Vijetnamu. Oba lista izborila se s pokušajima sprečavanja objavljivanja tog materijala. Slučaj je doneo pobedu za prava slobode govora u Vrhovnom sudu kao i Pulicerove nagrade za Tajms godinu dana pre nego što je Vašington post nagrađen za Votergejt.

Samo u 2008. godini, list je osvojio šest Pulicera, između ostalih, za pisanje o lečenju veterana u bolnici Valter Rid i pokrivanje masakra u Politihničkom institutu u Virdžiniji. Možda je i najmračniji trenutak Vašington posta uključio Pulicerovu nagradu, koju je 1981. dobila Dženet Kuk za izmišljenu priču. Uprkos uspesima prethodnih godina, novine su se našle u opasnosti.

Zbog pritisaka koje je pretrpeo u digitalnom dobu, list je imao pad tiraža od 37 odsto u periodu od 2002. do 2012. Osoblje je otpuštano, a pojedini servisi zatvarani. Prošle godine imao je gubitak od 54 odsto.

Istoričarka Univerziteta u Tosonu, Merilendu, Marta Kumar rekla je da je odlazak Vasigton posta drugom vlasniku ravan "gubitku pouzdanog rođaka na kojeg se oslanjate na informacije i osećaj za prioritet onoga što vam je važno iz vašeg okružnja''.

"Ovo je tužan, tužan dan", rekla je Kumar.

2024 © - Vesti online