Ponedeljak 05.08.2013.
20:30
Beta

Zahtevi rudara skoro isti kao 1903.

Isti uslovi rudara kao pre 100 godina - bolji uslovi rada i veće plate (Foto: Ilustracija)
 

"To su bolji uslovi rada, veće plate. I danas se u rudnicima Srbije, posebno u rudnicima s podzemnom eksploatacijom, a ništa bolje nije ni u rudnicima s površinskom eksploatacijom - radi se u teškim i nezdravim uslovima", rekao je predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović na sastanku s ministrom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milanom Bačevićem, povodom Dana rudara, 6. avgusta.


Vujović je kazao da je zatev sindikata da se rudarima omogući da rade u uslovima koji zadovoljavaju evropske standarde, da su im život i zdravlje bezbedni, da im se obezbede veće plate i da se reši pitanje zbog kojeg rudar sa 40 godina radnog staža ne može da ode u penziju jer nema dovoljno godina života.

Otkrivene rezerve zlata u Timočkoj krajini

Ministar Bačević je kazao da je pitanje penzionisanja i beneficiranog radnog staža rudara u nadležnosti Ministarsta rada, ali da će njegovo ministarstvo učiniti sve da se poboljša radni status rudara.


Rudarski sektor Srbije koji obuhvata i istraživanje, eksploataciju i preradu mineralnih sirovina, zapošljava 24.000 radnika što je oko 2,3 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji.


Dan rudara je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice svojih otpuštenih kolega, dobili skraćeno radno vreme i besplatno ulje za osvetljavanje jama.

2024 © - Vesti online