Ponedeljak 05.08.2013.
13:51 >> 15:07h
Jutarnji

Obožavaoci umalo pregazili Gotovinu, Milanoviću vikali "majmune"

Hrvati nagrnuli na Gotovinu na proslavi Oluje
 

Pojava Anta Gotovine i Mladena Markača izazvala je pravo oduševljenje Hrvata u Kninu, koji su dugo skandirali: "Ante! Ante!". Međutim, kada je na binu stupio premijer Hrvatske Zoran Milanović, delovi njegovog govora se uopšte nisu mogli čuti od neprestanog zvižduka i salvi uvreda. Iako je Milanović vikao u razglas, glasniji su bili zvižduci i reči poput "đubre" "zločinče" i "majmune".

Milanović je rekao da je Hrvatska odbranjena u Kninu, i to "ne zločinom, već srcem i znanjem".

"Hrvatska nije utemeljena na zločinačkom poduhvatu, Hrvatska je zemlja koja je branjena po pravilima rata, s puno srca, s malo oružja, s malo municije, ali i s puno znanja", rekao je Milanović, dok su mu okupljeni dovikivali "Ne voliš ti Hrvatsku" i "Ne dajte mu da govori".

Hrvatski premijer ocenio je da ni jedna od zemalja koje su danas u EU nije imala tako težak put kao Hrvatska, ali da "drugog puta nije bilo", i pozvao na "zajedničku izgradnju zajednice na temeljima mira za barem nekoliko generacija".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je "'Oluja' omogućila slobodu, demokratiju i mirnu reintegraiju" i čestitao na akciji generalu Anti Gotovini koji je posle prošlogodišnje oslobađajuće presude u Hagu prvi put prisustvovao proslavi godišnjice "Oluje".
 

Pravi haos nastao je posle ceremonija na glavnom trgu u Kninu, kada su stotine ljudi pohrlile da se rukuju sa Gotovinom. Kako ga oduševljena masa ne bi pregazila, hrvatski ratni veterani su formirali živi štit oko Gotovine, Markača i Čermaka, grubo odgurujući svakoga ko bi pokušao da se približi, pa čak i majke s malom decom.


Okružen veteranima, Gotovina, u pratnji Markača i Čermaka prošetao je Kninom do restorana u kojem će ručati sa visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na kninskoj tvrđavi u prisustvu državog vrha počelo je u prepodnevnim satima obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. godišnjice operacije Oluja.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog veća odbrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u skoro napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

2024 © - Vesti online