Ponedeljak 05.08.2013.
08:17
klix.ba

I Amerikanci pokreću trke sa bikovima

Po onoj narodnoj "Videla žaba da se konj potkiva pa hoće i ona" tako i Amerikanci hoće da se ugledaju na Špance i da organizuju trke sa bikovima
 

Trke bi trebalo da počnu 24. augusta u Ričmondu u Virdžiniji. Naredni događaj planiran je 19. oktobra u Atlanti, a kasnije i u Teksasu, Floridi, Kaliforniji, Minesoti, Ilinoisu i Pensilvaniji.

Pročitajte još:

* Dečak (16) proboden na smrt u trci sa bikovima

Trke sa bikovima, u kojima učesnici trče ispred bikova ka areni, uobičajene su za Španiju i povlače brojne kontroverze, budući da učesnici često budu povređeni, a neki su i smrtno stradali. S druge strane, tu je i problem tretiranja bikova koji se koriste za trke i njihov tragičan kraj u areni.

Već se više od pet hiljada ljudi prijavilo za trku u Ričmondu, a broj svakodnevno raste, navodi Rob Dikens, suosnivač i glavni operativni direktor utrke. Svaka trka trajaće jedan dan, za razliku od festivala u Pamploni, gde se trke održavaju svakog jutra tokom sedam dana.

Na festivalu San Fermin u Pamploni svake godine bude povređeno na desetine osoba, uglavnom usled saplitanja i padanja. Bikovi su, od početka vođenja evidencije 1924. godine, ubili 15 osoba. Prošlog meseca su bikovi rogovima povredili Amerikanca i Australijanku.

Organizatori američkih trka planiraju da uključ nekoliko sigurnosnih dodataka, kako bi trke učinili drugačijim od španskih. Za razliku od trka u uskim i kamenim španskim ulicama, američke trke će se odvijati u ograđenim stazama sa uvalama i skloništima, kako bi učesnici mogli na vreme da se sklone. Svi bikovi koji učestvuju u trci moraće da budu potpuno zdravi, a organizatori neće koristiti španske borbene bikove, već mnogo mirnije rase.

Bikovi će biti puštani u grupama od šest životinja, što će ljudima i životinjama pružiti bolju priliku da sigurno završe trku. Pored trka tu će biti i druge aktivnosti poput gađanja paradajzom i sl.

2024 © - Vesti online