Nedelja 04.08.2013.
17:38
Srna

Proslavljeno 800 godina Đurđevih stupova


Patrijarh Irinej je u prigodnoj besedi istakao da je manastir Đurđevi stupovi svesrpska svetinja, koju je Gospod sačuvao od potpunog uništenja u mirnim, ali i zlim vremenima kroz koje su ona i njen narod prolazili.

"Molimo se Gospodu da ovaj slavni manastir svetosavski i tron Eparhije budimljanske bude i ostane duhovni svetionik koji će osvetljavati, obasjavati i prosvećivati sadašnje i buduće potomstvo i da budemo u zajedničkom duhovnom i kulturnom prostoru ovih svetih Đurđevih stupova", rekao je patrijarh.

Neuništivost Đurđevih stupova

Hram u Beranama jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača. Sveti Sava je 1219. godine u Đurđevim stupovima osnovao jednu od prvih sedam episkopija – Budimljansku. Manastir je u prošlosti pet puta spaljivan i razaran, ali isto toliko puta i obnavljan. Đurđevi stupovi poznati su po tome što je u njima 1857. godine donesena odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poželeo je da se u srpskom narodu obnove i utvrđuju sloga i ljubav.

"Neka se obnove porodice i domovi, volimo i poštujmo jedni druge, čuvajmo svetinje i ne odvajajmo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na šta nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Setimo se Njegoša i njegove kosovske misli i držimo se kosovskog zaveta", poručio je patrijarh Irinej.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su vladika Makarije iz Jerusalimske patrijaršije, episkop hroščanski Nazarije iz Ruske pravoslavne crkve, episkop novogračanički i srednje-zapadno američki Longin, episkop šumadijski Jovan, episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Đurđevi stupovi je prisustvovala i delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem.

Obeležvanje jubileja ove srpske svetinje počelo je u subotu 3. avgusta svečanom akademijom.

2024 © - Vesti online