Nedelja 04.08.2013.
16:54
Beta

"Nema bližih naroda od srpskog i crnogorskog"

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić
 

Dačić, koji je prisustvovao proslavi osam vekova manastira Đurđevi stupovi u Beranama, kazao je da je njegova vlada u "stalnim kontaktima sa crnogorskim zvaničnicima, u želji da odnosi budu relaksirani".

"Nema bližih država od Srbije i Crne Gore i naroda od srpskog i crnogorskog", kazao je srpski premijer i dodao da u tom smislu treba rešavati otvorena pitanja.

Pročitajte još: Irinej: Držimo se Njegoša i kosovskog zaveta

Dačić je rekao da je zvanični Beograd zainteresovan za položaj Srba u Crnoj Gori, kao što zvaničnu Podgoricu interesuje položaj Crnogoraca u Srbiji. Kazao je da su dogovorene posete dvojice premijera, njegova u septembru Crnoj Gori i ubrzo nakon toga, uzvratna poseta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Srbiji. Ta poseta Đukanovića biće prva posle deset godina.

Govoreći o poslednjim hapšenjima u Srbiji i Crnoj Gori, Dačić je kazao da očekuje potpuno rasvetljavanje ubistva Nikole Bojovića, brata vođe nekadašnjeg zemunskog klana, Luke Bojovića.

On je ocenio da dosadašnja istraga tog slučaja svedoči o "dobroj" saradnji dve policije, te da je takva saradnja "nužna". Premijer Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i predsednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovani su medaljom Svetog Georgija prvog reda.

Dačiću i Irineju je ta medalja uručena nakon liturgije u manastiru Đurđevi stupovi.

Irinej i Dačić su prisustvovali liturgiji povodom osam vekova tog manastira, na kojoj nije bilo državnih zvaničnika Crne Gore. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovao je svečanoj akademiji u Beranama.

2024 © - Vesti online