Nedelja 04.08.2013.
06:31
Beta

Lider Al Kaide pozvao na bojkot izbora i oružani otpor u Egiptu


Ajman al Zavahiri, lider Al Kaide
 

Al Zavahiri je u 15-minutnoj video poruci, koja je juče objavljena na internetu, oštro napao egipatsku vojsku, sekularne i liberalne vođe, ali i manjinsku hrišćansku Koptsku zajednicu. Sve njih Al Zavahri je optužio za zaveru protiv svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.


Morsi je svrgnut s vlasti 3. jula, tako što je vojska, posle višednevnih masovnih demonstracija u Kairu, preuzela vlast.


"Moramo da priznamo da legitimnost ne znači izbore i demokratiju, već je ona u Šerijatu (islamskom zakonu)... koji je iznad svih ustava i zakona", poručio je Al Zavahiri.


On je takođe osudio Morsijevu Muslimansku braću što su pokušali da na sve načine udovolji Amerikancima, odričući se džihada. Al Zavahiri podseća da je Morsi zbačen s vlasti iako je prihvatio egipatski mirovni sporazum s Izraelom.


"Zaboravljate da je demokratija nešto što je monopol Zapada, a dozvoljene je islamistima da uživaju u njenim plodovima samo pod jednim uslovom - da budete rob ideologije Zapada, njihovih aktivnosti, politike i privrede", rekao je Al Zavahiri.


Lider Al Kaide je inače Egipćanin i odrastao je u predgrađu Kaira. Autentičnost poruke za sada nije potvrđena, ali je postavljena na sajtu koji često koristi Al Kaida kada želi nešto da saopšti.

2024 © - Vesti online