Nedelja 04.08.2013.
02:21
Beta

Vujanović: Đurđevi stupovi simbol bliskosti dva naroda

Foto - arhiva: Tomislav Nikolić i Filip Vujanović, predsednici Srbije i Crne Gore
 

"Manastir upućuje poruku da radimo za dobro dva naroda", rekao je Vujanović na sinoćnoj ceremoniji u manastiru Đurđevi stupovi kojom su počele svečanosti obeležavanja 800 godina postojanja tog hrama.

U manastir su stigli patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i premijer Srbije Ivica Dačić. Vujanović, Irinej i Dačić prisustvovaće današnjoj liturgiji u Đurđevim stupovima.

Promovisana je i Književno-istorijska spomenica manastira Đurđevi stupovi, zbirka raznih tekstova o prošlosti tog sabornog hrama.

Manastir Đurđevi stupovi podignut je 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sinovca Stefana Nemanje. Manastir je pet puta paljen i razaran, a  posljednji put je zapaljen 1912. godine, uoči Prvog balkanskog rata u kome su Crnogorci oslobodili Berane, posle čega je taj grad zajedno s čitavim područjem između reka Tare i Lima pripao Crnoj Gori.

U osmovekovnoj duhovnoj misiji manastira, najznačiji je period prva polovina 19. veka, kada je njime upravljao iguman Mojsije Zečević, veliki pobornik prisajedinjenja Vasojevića Crnoj Gori.

2024 © - Vesti online